×

Recensie

Alternative

10 november 2009

R.E.M. – Live At The Olympia in Dublin – 39

Live At The Olympia in Dublin – 39 Songs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner

Live At The Olympia in Dublin – 39 Songs R.E.M. Alternative 4 R.E.M. – Live At The Olympia in Dublin – 39 Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Met 5 avonden in het Olympia theater in Dublin gaf R.E.M. in de zomer van 2007 een reeks gedenkwaardige optredens. De band was op dat moment in Dublin bezig de opnamen te voltooien van hun album ‘Accelerate’ met producer Jacknife Lee. Een aantal songs van dat album vierden bij de optredens hun debuut, vaak nog niet in de versies zoals deze later op het album zouden staan. Met de deluxe 2CD/1DVD versie zijn 39 live songs te horen met een R.E.M. in topvorm. De bijgevoegde DVD bevat de live documentaire/concertfilm ‘This Is Not A Show’ gemaakt door Vincent Moon.

39 Songs

Misschien wel het meest verrassende van ‘Live At The Olympia’ is het feit dat bij de optredens de nadruk niet alleen lag op de nieuwe ‘Accelerate’ songs maar ook juist op de songs van hun allereerste albums. De albums waar ze hun legendarische status mee opbouwden als meest invloedrijke Amerikaanse gitaarband gedurende de jaren 80. En waarvan de eerste twee, ‘Mumer’ en ‘Reckoning’, het afgelopen jaar in prachtige dubbele deluxe edition opnieuw uitkwamen. Het is echt ongelooflijk hoe fris en krachtig deze songs klinken op dit live album. Het was met het uitstekende ‘Accelarate’ album al wel duidelijk dat R.E.M het vuur weer helemaal had hervonden. Bij deze optredens was de band daar al optimaal naar op weg.

Oude songs

De bandbezetting op dit live album is sober. Naast Michael Stipe op zang, Peter Buck op gitaar en Mike Mills op bas en achtergrondzang zijn alleen nog extra gitarist Scott McCaughey en drummer Bill Rieflin van de partij. Rieflin is de eerste drummer, na Bill Berry, die de drumpartijen van de eerste albums net zo vurig, soms zelfs nog strakker, weet te laten klinken. Luister naar een geweldige ‘Carnival Of Sorts (Boxcars) en ‘Harborcoat’ en je begrijpt wat ik bedoel. Door hem klinkt R.E.M. krachtiger en sterker dan ooit. Ongelooflijk dat met het recordaantal van 39 songs op een live album geen verveelmoment optreed. In tegendeel, het album boeit van het eerste tot het laatste moment en maakt dit live album een voorbeeld hoe je dus een succesvol live album kunt maken.

This Is Not A Show

Filmer Vincent Moon volgde de band op zijn eigen bizarre wijze in Dublin. De beelden die hij filmde lijken soms uit het publiek vandaag gefilmd dan weer uit de catacomben waar de band zich ophoud. De beelden op het podium, van bovenaf, op het podium en dan weer vanuit het publiek gefilmd, zijn in korrelig zwart/wit te zien. Het geeft de film een unheimische sfeer mee die niet altijd even goed uitpakt maar wel intrigeert. En omdat het songmateriaal, vooral van ‘Accelerate’, zo ontzettend sterk is irriteert de filmstijl net niet. 1. Living Well Is The Best Revenge [Live]
 2. Second Guesing [Live]
 3. Letter Never Sent [Live]
 4. Staring Down The Barrel Of The Middle Distance [Live]
 5. Disturbance At The Heron House [Live]
 6. Mr. Richards [Live]
 7. Houston [Live]
 8. New Test Leper [Live]
 9. Cuyahoga [Live]
 10. Electrolite [Live]
 11. Man-Sized Wreath [Live]
 12. So. Central Rain [Live]
 13. On The Fly [Live]
 14. Maps And Legends [Live]
 15. Sitting Still [Live]
 16. Driver 8 [Live]
 17. Horse To Water [Live]
 18. I'm Gonna DJ [Live]
 19. Circus Envy [Live]
 20. These Days [Live]