×

Recensie

Electronic

30 oktober 2016

Quibus

Save Some

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Shipwrec

Save Some Quibus Quibus Electronic 4 Quibus – Save Some Written in Music https://writteninmusic.com

Na een langdurige rollercoaster van festivals en cluboptredens had Martijn Holtslag, de man achter Knarsetand, de behoefte de subtielere en meer introverte kant van elektronische muziek te verkennen. Dat doet hij heel goed op Save Some onder de naam Quibus. Dat  is het alter ego van Martijn maar onder die naam treedt hij ook met een vijfmansformatie op.

Save Some is de 1e EP van Quibus en wordt uitgebracht door het Nederlandse elektronische label Shipwrec. Dat Martijn veel ervaring heeft als producer is goed te horen aan de 4 tracks op deze EP. De openingstrack Groundlove (met Vadim op gitaar) is heel atmosferisch, dromerig, zou de soundtrack voor een film kunnen zijn. De single Save Some, ingezongen door zanger/producer Gosto heeft een new wave-achtige sfeer, is ambient, zal het goed doen op een lounge party. En heeft ook wel iets vervreemdends.

Bij Breathe denk ik in eerste instantie aan muziek bij een onderwaterfilm totdat het ritme erin komt en Anne Bakker die ook viool speelt begin te zingen. Haar zang wordt behoorlijk vervormd. Martijn maakt gebruik van analoge synthesizers; de trompet bespeeld door Mark Nieuwenhuis voegt een warme dimensie toe aan deze track. Anne Bakker is ook te horen in de slottrack Can’t let go dat heel minimalistisch en licht begint totdat de diepe bassen opdoemen. De opbouw is heel zorgvuldig. De stem van Bakker brengt dezelfde sfeer als in Breathe al gaat ze hier met haar stem de hoogte in. Dit klinkt redelijk melancholiek, je kunt er zelfs op dansen, niet snel maar sierlijk totdat de muziek wegsterft in lang uitgesponnen gitaarriffs.  1. Groundlove
  2. Save Some
  3. Breathe
  4. Can't let go