×

Recensie

Metal

10 december 2022

Queensryche

Digital Noise Alliance

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Century Media

Digital Noise Alliance Queensryche Metal 4 Queensryche – Digital Noise Alliance Written in Music https://writteninmusic.com

2022 en we worden getrakteerd op een nieuw album van Queensryche. Wel wis en drie. Wie had dat nu gedacht? Zou de band nog een keer het heilige vuur weten te vangen zoals dat op het fenomenale debuut, The Warning gebeurde, op opvolger Rage For Order, Operation: Mindcrime of op commercieel doorbraakalbum Empire? De band heeft inmiddels al lang niet meer de samenstelling als ten tijde van de eerste albums, dat is een gegeven én, liggen die klassiekers niet juist ook alle erg ver in het verleden?

Toegegeven, een avondje Rage For Order en Empire is voor de liefhebbers niet te versmaden, zoals ook de jongste tour van voormalige zanger Geoff Tate bewees. Tegelijkertijd, de tijd gaat verder en hoe ontwikkelt de muziek van de band zich? Hoe staat de band er anno 2022 voor? Digital Noise Alliance is een album dat misschien niet de allerhoogste ogen gooit in de catalogus van de band, tegelijkertijd is het een album dat gewoonweg staat als een huis.

Opener In Extremis geeft je het gevoel Queensryche als tijdreis mee te maken. Todd La Torre is inmiddels vier albums lang de vaste waarde achter de microfoon en dat laat hij vanaf het eerste nummer ook horen. Een fijne riff en tourdrummer Casey Grillo drumt zijn partijen met een fijne dynamiek. Fijne zanglijnen, lekker baspartijen van Eddie Jackson en naast de nog immer aanwezige Michael Wilton nu de teruggekeerde Mike Stone op gitaar. Het nummer is lekker vet en je aandacht is meteen bij de les. Ja, zeker het is 2022 en Queensryche is terug. Zeker niet verkeerd.

Chapters laat de band klinken als ten tijde van Empire, tenminste, in instrumentale zin. Todd duikt in eerste instantie agressief in de tekst, met zijn ‘Not so fast’ maar het is een nummer met fijne dubbele gitaarpartijen zoals we inderdaad op Empire wel meer beluisterden. Fijne drumpartijen en een erg gave sound. Het geluid van Empire houdt de band vast in Lost In Sorrow; het is een nummer dat niet op dat album niet had misstaan. Hoe goed Empire ook is, diezelfde tour van Geoff Tate liet ook horen dat niet elk nummer even geweldig is. En dit, ook de uithaal van Todd en het fraaie einde van het nummer was een zeker waardig onderdeel van de tracklist van het album geworden.

Met Sicdeth laat de band horen dat ze weten waar de progressieve-metal-mosterd te halen is. Zó, dat is een mooie track! Vooropgesteld dat het allemaal wat steviger mag. Prima gezongen door Todd. Het zijn van die momenten dat je voelt dat Todd er helemaal staat. Behind The Walls brengt je opnieuw terug naar het Queensryche van weleer. Ja, zo is het wel erg fijn dat de band terug is met een nieuw album. Todd trekt stevig van leer en tegelijkertijd is het niet alleen stevig maar ook een mooi melodieus nummer.

Ook met Nocturnal Light, wat een geweldige opbouw trouwens, met zijn bijzonder fraaie en donkere middenstuk en Out Of The Black met zijn twin harmonies is het fijn om naar het album te luisteren. Dan is het daarna tijd voor Forest, een ballad die ook wel herinneringen oproept aan die ene überballad van Empire. Al is het de vraag of deze al net zo veelgevraagd gaat worden als Silent Lucidity dat zich zowel op begrafenissen als bij bruiloften van toepassing laat verklaren. De tijd zal het leren.

In Tormentum klinkt de band even verderop ongekend heavy, maar het is vooral de afwisseling in echte Queensryche-tracks die het album maken tot wat het is. Goed dat de band er weer is. Het was niet per se nodig om dat te onderstrepen met de cover van Rebel Yell, van de andere kant, het is genieten om Todd’s plezier in de zang zo te horen.

Queensryche is terug met een nieuw album. De afkorting van de albumtitel laat zich lezen als DNA en het DNA van de band zit nadrukkelijk in deze nummers verankerd. Het is een album dat zich met veel plezier laat beluisteren, waar de energie van de band in te vinden is, met een aantal nummers die zich ook naadloos laten aansluiten bij de canon van de band. Al is niet elk nummer van een vergelijkbare klasse, dan nog is het een album waar de band met recht trots op mag zijn én waar veel liefhebbers van het eerste uur zeker ook van zullen kunnen genieten. Digital Noise Alliance is gewoon een sterk album van Queensryche anno 2022. 1. In Extremis
 2. Chapters
 3. Lost In Sorrow
 4. Sicdeth
 5. Behind The Walls
 6. Nocturnal Light
 7. Out Of The Black
 8. Forest
 9. Realms
 10. Hold On
 11. Tormentum
 12. Rebel Yell