×

Recensie

25 augustus 2017

Queens of the Stone Age

Villains

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Matador

Villains Queens Of The Stone Age Rock 4.5 Queens of the Stone Age – Villains Written in Music https://writteninmusic.com

Villains is het zevende studioalbum van Queens Of The Stone Age. Het vorige album Like A Clockwork, waarop de Queens een andere, meer toegankelijke en melodieuzere weg zijn ingeslagen, dateert alweer van 2013. De bedoeling was dat de opnames van een nieuw studioalbum zouden beginnen na de tournee van 2014 maar pas begin 2017 werd via social media duidelijk dat er pas echt serieus aan een nieuw studioalbum werd gewerkt. In de tussentijd hebben de bandleden niet stilgezeten. Josh Homme en Dean Ferita hebben meegedaan op Iggy Pops album Post Pop Depression en meestergitarist Troy van Leeuwen heeft getoerd met de band Gone is Gone. Dit beviel dermate goed dat er gelijk plannen gesmeed werden om een ep en ook nog een studioalbum uit te brengen.

Als voorproefje van het nieuwe album, dat uiteindelijk Villains zou gaan heten, werd in juni van dit jaar de single The Way You Used To Do uitgebracht met de aankondiging dat naast het uitbrengen van een nieuw album er ook weer getoerd gaat worden. Zo zal zowel de Amsterdamse Ziggo Dome (12 november) als het Antwerpse Sportpaleis (16 november) worden aangedaan.

Naar een nieuwe release van een band als Queens Of The Stone Age kijk je natuurlijk reikhalzend uit en zijn de verwachtingen hooggespannen. Het album Villains stelt daarin zeker niet teleur. Het is dampend, stampend, zuigend, mysterieus, hypnotiserend, melancholiek en gevarieerd zoals we dat inmiddels van ze gewend zijn. Kenmerkend is ook dat er een diepere gelaagdheid in de songs zit die je steeds meer gaat horen als je het album meerdere keren beluistert.

Er valt weer veel te genieten op het gebied van melodieuze gitaarpartijen, onverwachte wendingen, catchy refreintjes en natuurlijk de uitstekende vocalen van Homme die prachtig samengaan met de donkere gitaarriffs. Qua sfeer geeft dit album de huidige dreigende en vervreemdende tijdgeest weer.

De negen nagelnieuwe songs van Villains hebben zeker de kwaliteit, de sfeer en de feel van het vorige album Like A Clockwork. De allereerste track, Feet Don’t Fail Me, begint mysterieus en dat intro zou prima gebruikt kunnen worden voor de soundtrack van een ijzig spannende detectiveserie. Echter de signatuur is onmiskenbaar Queens of the Stone Age. Vervolgens gaat de soundscape na een kleine twee minuten over in een stampende en pakkende riff die je gelijk bij de ballen grijpt. In de verte is een vleugje David Bowie-invloed merkbaar en wel uit zijn Blackstar-periode.

Domesticated Animals is hypnotiserend door het smaakvolle gebruik van de gestapelde oosters klinkende synthesizerviolen doorspekt met riff die wat weg heeft van een moderne variant op Smoke On The Water. Daarna is het de beurt aan Fortress dat bijna op klassieke wijze begint met een prachtig vioolintro, maar vervolgens ontwikkelt de song zich van ballad tot strakke rocksong met zeer smeuïge crunchy gitaarakkoorden.

Dat de band een breed scala van stijlen aankan, bewijst het up-tempo en bijna punkachtige Head Like A Haunted House, een stamper die live gaat zorgen voor springende massa’s en mosh pits. Puntig gitaarwerk dat heel vloeiend en heel natuurlijk gespeeld wordt. De zeer spitsvondige breaks zijn de kers op de taart. Un-reborn heeft ook weer dat typische soundje waardoor je direct weet dat je met Queens Of The Stone Age te maken hebt. De gitaarriffs in combinatie met de synthesizer zijn zuigend en hypnotiserend, voeg daarbij de bezwerende stem van Josh Homme en je zweeft helemaal weg. Verrassend is de break richting het einde van de song door, ook hier weer, het smaakvol gebruik van violen. Daarna wordt de landing ingezet en ben je weer op aarde.

De veelzijdigheid van de band komt ook in Hideaway expliciet naar voren. In het begin van de song horen we een riff die zo geleend zou kunnen zijn van Depeche Mode, maar die vervolgens vakkundig omgesmeed wordt tot een typische ‘QOTSA-song’. Het stampende The Evil Has Landed is een van de meest aansprekende tracks van dit album. Vet gitaarwerk en inventieve tempowisselingen, maar na vijf minuten verandert de sfeer en wordt dit lekkere rechttoe-rechtaan-hardrock à la MC5. Villains of Circumstance is de melancholieke afsluiter die aanvankelijk wel wat wegheeft van Lou Reeds Walk on the Wildside.

Villains en voorganger Like A Clockwork kunnen beschouwd worden als twee meesterlijke muzikale schilderijen die enerzijds op zichzelf staan, maar anderzijds ook een verwantschap hebben. Het zal niet gemakkelijk zijn om deze twee ijzersterke albums in de toekomst te evenaren.  1. Feet Don't Fail Me
  2. The Way You Used To Do
  3. Domesticated Animals
  4. Fortress
  5. Head Like A Haunted House
  6. Un-Reborn Again
  7. Hideaway
  8. The Evil Has Landed
  9. Villains Of Circumstance