×

Recensie

Alternative

24 maart 2020

Pyjamarama

Simple Living

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: A Tant Rêver Du Roi

Simple Living Pyjamarama Alternative 3.5 Pyjamarama – Simple Living Written in Music https://writteninmusic.com

Het Franse drietal van Pyjamarama maakt ouderwetse space muziek, met teksten die handelen over het leven op andere planeten, en het contact leggen met de inwoners. Behoorlijk geestverruimend allemaal, tegen de belevingswereld van een schoolkind aanleunende onschuld verpakt in gekleurde dromerige toverballen pop. Heen en weer flitsende ontregelde gekte, omgeven door de liefdevolle zang van Rachel Langlais.

In de vier jaar tussen het gelijknamige Pyjamarama debuut en deze opvolger is er in de sound wel aardig wat veranderd. Agressie en het tegen de stevige rock aanliggende uitspattingen zijn vervangen door meer absorberende luchtigheid waardoor er meer rust en balans in tracks als Silent Gardener en Heat Beam aanwezig is. De jengelende noisy indiepop van The Zone heeft wel dat hedendaagse energieke van de powerrock, omgeven door lancerende flipperkastbliepjes en andere flauwe ongein.

Signals is een overvloed aan Duitse autobahnen romantiek, die de nostalgie van het ultieme retro vakantiegevoel oproept. Met een volgepakte auto op doorreis naar Frankrijk, vastgekleefd aan de nepleren skai bekleding van de achterbank. Dat progressieve rock prima te rijmen valt met krautrock wordt duidelijk benadrukt. Het was nog mogelijk om buiten de hokjes te denken en te opereren. De elektronica stond op muzikaal gebied nog in de kinderschoenen, die al snel als de laarzen van Klein Duimpje grote stappen zouden maken.

Dat Lucas Morin een duidelijke liefde voor de New Wave heeft ontwikkeld mag duidelijk zijn. In Cool Off laat hij een donker pompend basgeluid horen welke daartoe te herleiden is. Het puntige Yacht Game staat midden in de jaren tachtig, met een forse rol weggelegd voor de postpunk vibraties die hij uit zijn gitaar laat galmen. Totaal anders dan de serene folk die het stuurloze gedraai aan de knoppen aankondigen in het gewaagde Palatability, waar ook nog een smerige gitaar dwars overheen walst.

Freakende funk in Flatland krijgt een salsasausje toegediend door de exotische ritme beheersing van Nicolas Cueille en wil nog het beste aansluiten bij de eerste plaat. Het oosterse accent in de woordloze zang bij Pitfall wordt opgevolgd door de gejaagdheid van de gothic dreampop, onderstreept door symfonische rustpassages en eigenwijs keyboardgedreun. Een vreemde gewaarwording. Maar ja, wat is hier niet vreemd te noemen?

Doordrenkt met een overdosis aan distortion wordt je beloond in een toegift in het overdonderende S.L.C. (Smart Lads Commitee). Gevolgd door een korte samenvatting van wat Pyjamarama op Simple Living het voorliggende half uur heeft laten horen. Al met al een spannende plaat, die kapot dreigt te gaan aan een overvloed aan creativiteit. Maar dat ze kunnen spelen hebben ze absoluut bewezen.  1. Signals
  2. Flatland
  3. Cool Off
  4. Yacht Game
  5. Pitfall
  6. The Zone
  7. Silent Gardener
  8. Heat Beam
  9. Palatability
  10. S.L.C. (Smart Lads Commitee)