×

Recensie

20 februari 2018

Propaganda – (The Art Of The Album

A Secret Wish

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: ZZT

A Secret Wish Propaganda Electronic 4 Propaganda – A Secret Wish (The Art Of The Album Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het steeds weer opnieuw uitbrengen van hetzelfde album begint een kunstvorm op zich te worden. Hoe hetzelfde materiaal steeds weer opnieuw te verpakken. Na de 20th Anniversary cd+dvd, de SACD, de 25th Anniversary 2cd en de Music On Vinyl lp, is de The Art Of The Album-editie van Propaganda’s A Secret Wish de vierde incarnatie van het album sinds 2003 en de zoveelste sinds 1985.

Het grootste verschil in deze is de manier waarop in de liner-notes wordt ingegaan op de manier waarop het album is geconstrueerd. Niet eerder is dat in zoveel detail gedaan. Dat zal ook het idée zijn achter het ‘The Art Of the Album’-concept en het is leuk dat dit juist wordt gedaan met een band die door velen als ‘one hit wonder’ wordt weggezet. Al is dat met klassiekers als Duel en p:Machinery ook al niet. Juist het verhaal van journalist Ian Peeler erbij (geïllustreerd met fraaie foto’s van Anton Corbijn en memorabilia) leert dat A Secret Wish zeker niet zozeer als vehikel is bedoeld om in 1985 de hitparades mee te bestormen, maar dat het creatieve proces leidend was.

A Secret Wish is in de loop er jaren in verschillende incarnaties uitgebracht, niet alleen de afgelopen jaren. Zelfs in 1985 bij de originele release verschilden de lp-versie en de cd-versie al significant van elkaar. Voor het eerst sinds 1985 zijn de reissues die op de markt zijn gelijk aan hetgeen toen werd uitgebracht. Dat betekent dus dat als je de The Art Of The Album versie van A Secret Wish op lp koopt, deze andere versies van onder meer Duel en Dr. Mabuse bevat dan de gelijktijdig uitgebrachte cd en dat Last Word/Strenght To Dream wel op de lp staat en niet op de cd. Wij hebben de cd ter recensie gekregen, dus over het geluid van de lp kunnen we niets zeggen. Dat van de cd wel en de remaster klinkt als een klok. Opener Dream Within A Dream komt meer dan ooit als een als een mistige geest je speakers uit, je zou het zelfs een triphop-voorloper kunnen noemen. Het nummer doet de temperatuur in huis pardoes een graadje dalen.

Wie het album goed beluistert, hoort zeker door het begeleidend schrijven ook wel goed dat hier goed is nagedacht over het album als compleet werk. In feite is A Secret Wish een tamelijk experimenteel geheel, waarop de grenzen van synthpop worden verkend. Enerzijds rauw, anderzijds enorm (over)geproduceerd. Dat creëert een spanningsveld dat na ruim dertig jaar nog altijd goed werkt. Goed, sommige tracks (Sorry For Laughing, The Chase) zijn niet zo heel sterk. Vaak zijn op dit album de klanken belangrijker dan de melodie. Maar zelfs als dat het geval is (The Murder Of Love bijvoorbeeld) wordt een blauwdruk gecreëerd van hoe het popmuziekgeluid zich ná dit album zou gaan ontwikkelen. Als de melodie het in het aftasten van die grenzen wint (juist, de hits Duel, p: Machinery en het op cd ruim 10 minuten doorbeukende Dr. Mabuse) is Propaganda ook 33 jaar na de originele release nog oppermachtig.

Propaganda – A Secret Wish (The Art Of The Album Edition)

 1. Dream Within A Dream
 2. The Murder Of Love
 3. Jewel
 4. Duel
 5. Frozen Faces
 6. p:Machinery
 7. Sorry for Laughing
 8. The Chase
 9. Dr Mabuse


 1. Dream Within A Dream
 2. The Murder Of Love
 3. Jewel
 4. Duel
 5. Frozen Faces
 6. P-Machinery
 7. Sorry For Laughing
 8. The Chase
 9. Dr. Mabuse