×

Recensie

Rock

24 juni 2020

Princess Thailand

And We Shine

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: A Tant Rêver du Roi

And We Shine Princess Thailand Rock 4 Princess Thailand – And We Shine Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Thoulouse afkomstige Franse zestal van Princess Thailand zit gevangen in een tijdscapsule die ergens in de jaren tachtig is blijven steken. Al dolende door een deprimerend labyrint van verstikkende geluiden worstelen ze zich door het voortreffelijke gelijknamige debuut heen. Ondanks de stevige dream explosies ligt de basis overduidelijk in het retro postpunkgeluid. Met de keuze om het accent daar zwaar op te verleggen ontstaat er op And We Shine een dynamische ontwikkeling waarbij de band de mysterieuze horror dreigingen met ethische invloeden achter zich laat. Het slachtveld gevuld met explosieve vernietigingsdrang wordt vakkundig opgeruimd. De overgebleven fundamenten vormen de bouwstenen voor het meer abstracte melodieuze vervolg.

Het Franse A Tant Rêver du Roi label is hierbij de perfect aangewezen compagnon. De vrijheid die ze Princess Thailand toekennen levert een plaat af waarbij die statige controle overheerst en ze koelbloedig een scala aan donkere moeraszwerftochten presenteren. Met First Time wordt er gekneed in aardezwarte dreampop accenten waar dwars doorheen de gothic echo vocalen van catwoman Aniela Bastide heen galmen. Deze excentrieke zangeres voelt zich totaal in haar element tussen de vintage jaren tachtig illustraties, die de wereld rondom haar nog duisterder kleuren.

De stortvloed aan ruizende noise waarmee Sonar opent roept nog eventjes herinneringen op aan het debuut, waarna er ritmisch met zevenmijlsstappen overgeschakeld wordt naar de logge ijzige doom en sfeervolle dromerige gitaarakkoorden. De rommelige blazers aan het begin van In This Room werken niet in het voordeel, en lijken los te staan van die heerlijke twijfelende engelenzang van Aniela Bastide. Met de stevige rocksound van Now Where gooien ze eventjes de poort open naar de jaren negentig waarbij de gitaar en bas de synths in verdrukking brengen.

Ingeleid door de bezwerende sabeldans gekletter in We Shine schakelen ze over in de klagende rust modus waar de melancholiek vanaf druipt. Door het tempo flink op te schroeven raak je zowat in een gabber achtige trance. Na de kerkelijke klokslagen en dito koorzang wordt er vervolgens diep aan de industriële hoek getrokken in het sinistere hevig rockende Night After Day.

De pompende bas en ingehouden geluidssamplers van Into Her Skin jagen je steeds meer richting een dansbare climax op die zich helaas niet openbaart, maar eindigt in een poging om de track te reanimeren. Och, het is een van de weinige smetplekken op de verder intrigerende plaat.

Kortom, And We Shine is een totaal nieuw hoofdstuk in het muzikale boekwerk van deze Franse muzikanten. Met dezelfde energieke houding als haar vrouwelijke voorbeelden lukt het Aniela Bastide om de band op sleeptouw te nemen, en als zware bagage met haar mee te sleuren. Ondanks de zeer strak spelende muzikanten is het overduidelijk wie hier de alles overheersende factor in het geheel is. Aniela Bastide is een ware dominante meesteres. Wat hou ik ervan als die geheimzinnige sensualiteit met hoge hakken de ziel flink pijnigt. Een geslaagd vervolg op de verrassende eersteling.  1. First Time
  2. Sonar
  3. In This Room
  4. Now/ Where
  5. We Shine
  6. Night After Day
  7. Into Her Skin