×

Recensie

Pop

13 december 2015

Prince

HITnRUN Phase Two

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: NPG Records

HITnRUN Phase Two Prince Pop 4 Prince – HITnRUN Phase Two Written in Music https://writteninmusic.com

Verrassing. Zo vlak voor het eind van het jaar komt Prince ineens met het vervolg op HITnRUN Phase One. Wederom een kliekjesverzameling, maar HITnRUN Phase Two is muzikaal alles wat de voorganger niet is. Funky, spannend, en vooral ‘old school Prince’.

Dat hadden we niet zien aankomen. De plank behoorlijk misslaande voorganger leunde op een geforceerd modern geluid en voelde de tijdsgeest niet goed aan. Waardoor het een niet alleen bij uitkomst al gedateerd, maar bovenal oubollig album was. Het deed vrezen voor HITnRUN Phase Two. Dat album laat echter het geluid van het eerste deel volledig varen en koerst verrassend genoeg vooral op een funky geluid, gespeeld door echte muzikanten. Het geluid tijdloos noemen is een cliché. Maar dat is het in feite wel.

Het muzikale jaar is met de man die van wispelturigheid een carrièrebepalende eigenschap heeft gemaakt nooit saai. Ook 2015 weer, met het genoemde eerste HITnRUN, het kortstondig uitgebrachte en binnen 12 uur weer teruggetrokken samenwerkingsverband Oui Can Love met Andy Allo, de veelbesproken pianotournee die Europa op hol deed slaan en toen domweg niet doorging en nu dit album weer als kerstcadeautje.

Samenraapsel
HITnRUN Phase Two wordt in het persbericht ronkend aangekondigd als een album waar drie en een half jaar aan gewerkt is. Die tijdsbepaling lijkt nogal willekeurig. Feit is dat het album voor een heel groot deel een samenraapsel van tracks is die eerder al het daglicht zagen. Opener Baltimore bijvoorbeeld werd eerder dit jaar opgenomen en uitgebracht naar aanleiding van de rellen in de stad waarnaar de track vernoemd is. Xtralovable werd in 2011 al digitaal uitgebracht (de oerversie van het nummer stamt zelfs al uit 1982), Rocknroll Loveaffair werd (als Rock And Roll Love Affair) in 2012 al uitgebracht als fysieke single, Screwdriver circuleert al sinds Prince met 3rdEyeGirl begon te werken en Stare was ooit een ‘Spotify single’.

Aanloop
Als album is HITnRUN Phase Two er overigens wel eentje die een aanloopt neemt. Opener Baltimore heeft een aanstekelijke discogroove, maar heeft onderwijl een maatschappijkritische boodschap die in holle frasen blijft hangen. Politiek is nooit Prince’ sterkste punt geweest, maar het luistert wel lekker weg. Even makkelijk wegluisterend en ontegenzeggelijk goed met zijn pakkende blazersarrangementen is Rocknroll Loveaffair, maar écht vlammen doet het album dan nog niet. Dat komt pas vanaf het pakkende Stare met die fantastisch catchy en funky baspartij en strakke blaasarrangement.

Verslavend funky
Xtralovable is mag dan al decennia in ontwikkeling zijn, het is alles behalve gedateerd en sprankelt (ook hier weer met een glansrol voor de blazerssectie) de speakers uit. Dít is de Prince waarvan veel liefhebbers vreesden dat ze ‘m nooit meer zouden horen. Swingend, dwingend en verslavend funky. Direct daarna valt Groovy Potential in dezelfde categorie, waar When She Comes een erg puike iets jazzy, nachtclubbige ballade is waar op de achtergrond ineens een accordeon in opduikt. Dat soort geintjes maken dat je continu met de oren gespitst zit.

Terugkeer
Tegen het einde zit in glijballade Revelation het absolute hoogtepunt van het album. Zo eentje die geschreven lijkt om over negen maanden een piek in de geboortecijfers te realiseren. De saxofoonpartij die er doorheen glipt is uitermate zwoel. De gitaarpartij is smaakvol, de koortjes zijn ‘vintage Prince’, dit is onmiskenbaar een toekomstige klassieker in Prince’ oeuvre. Afsluiter Big City is er eentje die vooral gemaakt lijkt om vervolgens live het publiek mee te krijgen. Als albumafsluiter voelt het vooral nog even freewheelen tot het einde. Onderwijl heeft HITnRUN Phase Two de luisteraar wel al volledig ingepakt. Hoewel in essentie een verzameling nummers die nog rondzweefden, blijkt nu dat die nummers puzzelstukjes zijn die samen een breder plaatje bouwen. Het maakt dat een lichtgewichtnummer als Screwdriver (vorig jaar de grote afwezige op Plectrumelectrum) het hier als scherp contrast met broeierige voorganger When She Comes meer tot zijn recht komt dan het op eigen kracht ooit zou kunnen. Daarnaast valt het overvloedig gebruik van blazers op, iets wat we lange tijd op deze schaal hebben moeten missen in Prince’ werk. Het werkt perfect. Zo funky en bevlogen klonk Prince in jaren niet meer. Waar Phase One een zeperd van jewelste was, is Phase Two op de valreep van 2015 en op momenten dat alles klopt een onmiskenbare terugkeer naar de vorm.

Prince – HITnRUN Phase Two

 1. Baltimore
 2. Rocknroll Loveaffair
 3. 2 Y. 2 D.
 4. Look at Me, Look at U
 5. Stare
 6. Xtraloveable
 7. Groovy Potential
 8. When She Comes
 9. Screwdriver
 10. Black Muse
 11. Revelation
 12. Big City

HITnRUN Phase Two is vooralsnog exclusief verkrijgbaar via Tidal (zowel als stream als digitale download), maar de eerste fase kwam ook snel daarna gewoon op cd uit. Het valt dus te verwachten dat ook deze snel in de winkels ligt. 1. Baltimore
 2. Rocknroll Loveaffair
 3. 2 Y. 2 D.
 4. Look At Me, Look At U
 5. Stare
 6. Xtralovable
 7. Groovy Potential
 8. When She Comes
 9. Screwdriver
 10. Black Muse
 11. Revelation
 12. Big City