×

Recensie

08 september 2015

Prince

HITnRUN Phase One

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Tidal

HITnRUN Phase One Prince Pop 2 Prince – HITnRUN Phase One Written in Music https://writteninmusic.com

Zelden heeft een album van Prince de afgelopen jaren de tongen zo los gemaakt als zijn HITnRUN Phase One. Niet alleen omdat Zijne Koninklijke Grilligheid het album in eerste instantie exclusief via een relatief obscure streamingdienst (Tidal) uitbrengt, maar vooral ook vanwege de muzikale koers die er op wordt gevaren.

Strikt genomen is HITnRUN Phase One geen echt coherent nieuw album te noemen. Logischer is het om het als opvolger, dan wel appendix te zien van zijn vorig jaar verschenen Art Official Age. De hoes hint daar al naar, maar ook inhoudelijk sluit het aan. Zo is bijvoorbeeld de track This Could B Us een remix van het op Art Official Age staande This Could Be Us (één lettertje verschil). De vocalen van Lianne La Havas op de track Mr. Nelson komen rechtstreeks van het nummer Clouds op Art Official Age. FallInLove2Night heeft dan wel geen rechtstreekse link, maar was eveneens vorig jaar al uitgebracht, destijds als losse single. Was het toen nog een poppy duet met actrice/zangeres Zooey Deschanel, is het nu een fletse dansvloerrampestamper geworden waarop Deschanel schittert door afwezigheid.

Generiek en gedateerd
Ze zal het hoogstwaarschijnlijk niet heel erg vinden. De in flauwe EDM gedoopte remix klinkt nu niet direct als een opwaardering van de track en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Het geldt voor meer tracks op dit werkstuk dat de mix die er overheen is gegooid niet bijster bijdraagt. Sterker nog, het doet te vaak geforceerd aan. De springerig startende opener Million $ Show start met samples van Prince-hits For You, 1999 en Let’s Go Crazy. Het doet denken aan het intro van de shows die Prince in 1990 (juist, 25 jaar geleden) deed. De track zelf gaat daarna muzikaal alle kanten op en laat Prince eigenlijk vooral in een bijrol horen. Het is zangeres Judith Hill die hier de meeste aandacht krijgt en dat is toch een rare opener als je een Prince-album verwacht. Shut This Own volgt naadloos en daarop is Prince wel prominent te horen. De track doet een beetje denken aan de arrogantie waarmee Prince jaren terug tracks als My Name Is Prince en Arrogance te lijf ging. Tegen het eind een funky basje is lekker, maar de productie daar naartoe barst uit zijn voegen van de (soms knullig uitgevoerde) clichégeluidjes, waar menig hippe producer zich dood voor zou schamen. X’s Face is puur inhoudelijk een puike song. Prima tekst, interessante melodielijn. Maar als daar vervolgens een flinke klodder generieke dubstep overheen wordt gegoten, een genre dat inmiddels ook nog eens alweer vreselijk gedateerd is, blijft er van het nummer toch weinig meer over.

Schunnig
Zo gaat dat track voor track door. Je hoort her en der geinige stukken (HARDROCKLOVER), toffe gitaarflarden (Ain’t About To Stop) of iets wat op een goed liedje lijkt (het genoemde X’s Face), maar de uitwerking is in veel gevallen zo generiek en zo plat, dat je af en toe denkt dat Prince een grap heeft gemaakt. Meer dan eens worden nummers die prima in orde zijn doodleuk om zeep geholpen door lelijke studiofoefjes die helemaal nergens voor nodig zijn. Is er dan helemaal niets te genieten? Jawel hoor, naar mate het einde vordert, wordt de kwaliteit ook beter. Iets… Het genoemde X’s Face en het daarop volgende HARDROCKLOVER kwakkelen, maar zetten we de weg omhoog in. 1000 X’s & O’s, een track waar Prince al ruim twee decennia mee vogelt, is er eentje die de terugkeer van de (enigszins) schunnige Prince laat horen. Eentje die we al vele jaren niet meer hebben gehoord en de R&B-beat die er onder hangt is niet eens heel gek. De verstilde uitsmijter June is wel een nummer waar je ineens van opveert. Hier gebeuren spannende dingen en het nummer laat horen dat een modern geluid (in dit geval een welkom minimalistisch modern elektronisch geluid) perfect samen kan gaan met Prince’ liedjes.

Volle laag
Het album is volledig een co-productie tussen Prince en Joshua Welton, de echtgenoot van Prince’ drumbeest Hannah Welton (die op haar beurt overigens niet te horen is op dit album). Welton krijgt vanuit veel fans inmiddels de volle laag. Het zou echter te makkelijk zijn om het mislukken van dit album volledig op Prince’ nieuwe protegé af te doen. Prince gaat tenslotte al bijna vier decennia mee en als één ding die tijd gekenmerkt heeft is dat hij altijd het laatste woord wil over zijn eigen werk. Het lijkt dus hoogst onwaarschijnlijk dat hij iets de wereld in helpt, zonder dat hij daar volledig zelf achter staat.

Prince heeft meerdere malen duidelijk laten merken dat hij geen interesse heeft in ‘het maken van nieuwe muziek voor mensen die oud van geest zijn’. Hiermee doelt hij op het feit dat hij wil blijven innoveren en niet wil terugvallen op zijn oude geluid. Dat streven is nobel. Maar de vraag is wel wie hij dan in het achterhoofd had bij het maken van dit album dat voelt als een verzameling opgehipte kliekjes. ‘De jeugd’ piest in hun broek van de lach bij het horen van oubollige producties als deze, de oudere fans zullen weemoedig hun hoofd schudden denkend aan betere tijden.

Kwaliteit
Het album is met heel veel bombarie gelanceerd als ‘Tidal exclusive’ en daar wordt vanuit die streamingdienst een flinke bak marketing op losgelaten. Je kan op je klompen aanvoelen dat dit album daar de hooggespannen verwachtingen niet gaat waarmaken. Dat heeft alles met de tegenvallende kwaliteit te maken. HITnRUN Phase One is gewoonweg geen album dat je heel veel vaker op wil gaan zetten en al helemaal niet een album waarvoor je een maandelijks tientje (of meer) wil gaan neerleggen om het te kunnen blijven beluisteren. Dat zal er bij Prince ongetwijfeld niet in gaan, die zal het commercieel falen van HITnRUN Phase One wijten aan fans die niet willen betalen of wellicht aan het gebrek aan inzet vanuit Tidal (al doen die erg hun best). Het doet je afvragen hoe dit effect gaat hebben op het ongetwijfeld reeds geplande HITnRUN Phase Two. Feit is wel dat er voor het eerst in jaren weer écht gepraat wordt over een Prince-album. Dat is op zich ook wat waard, al is het jammer dat hij daarvoor een creatieve uitglijer heeft moeten afleveren.

Prince –HITNRUN Phase One

 1. Million $ Show (feat. Judith Hill)
 2. Shut This Down
 3. Ain’t About To Stop (feat. Rita Ora)
 4. Like A Mack (feat. Curly Fryz)
 5. This Could B Us
 6. FallInLove2Night
 7. X’s Face
 8. HARDROCKLOVER
 9. Mr. Nelson (feat. Lianne La Havas)
 10. 1000 X’s & O’s
 11. June

HITNRUN Phase One is nu nog alleen digitaal te beluisteren. Naar verluidt (daar vertrouwen we Amazon op) verschijnt de cd later deze maand. 1. Million $ Show
 2. Shut This Down
 3. Ain't About 2 Stop
 4. Like A Mack
 5. This Could B Us
 6. Fallinlove2nite
 7. X's Face
 8. Hardrocklover
 9. Mr. Nelson
 10. 1000 X's & O's
 11. June