×

Recensie

Pop

29 oktober 2013

Positie 27 Jaarlijst 2013

Prefab Sprout

Crimson/Red

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Icebreaker Records

Crimson/Red Prefab Sprout Pop 4.5 Prefab Sprout – Crimson/Red Written in Music https://writteninmusic.com

Ongrijpbaar, dat is het beste woord als we het over Paddy McAloon, het meesterbrein achter Prefab Sprout, hebben. Altijd onvoorspelbaar in zijn uitspraken en zijn muzikale uitingen.

Maar wat een hemelgroot talent voor liedjesschrijven heeft die man nog steeds. Crimson/Red is het eerste wapenfeit van de man die in de jaren 80 met de songs geschreven voor de Prefab Sprout albums Steve McQueen (1985), From Langley Park to Memphis (1988) en Jordan:The Comeback (1990) en in net iets mindere mate ook Adromeda Heights (1997) absolute parels in de pophistorie maakte. Met zijn broer Martin McAloon op bas, Neil Conti op drums en Wendy Smith op gitaar (en de perfecte samenzang met Paddy) en producer Tom Dolby, de man die de songs als geen ander snapte, was Prefab Sprout een band die tot de top van de popmuziek in de jaren 80 en 90 gerekend mocht worden. Ondanks het feit dat Prefab Sprout nooit een echt heel grote en bekende band werd, mede veroorzaakt door Paddy’s grote angst voor het podium en publiek.

De jaren na Adromeda Heights werden wat chaotisch. De band verliet platenlabel Sony, waar ze de grote successen hadden gevierd, McAloon vertelde vervolgens dat hij vele albums had klaarliggen, geschreven in de glansperiode, maar die albums bracht hij dan toch weer niet uit. The Gunman and Other Stories (2001) wat hij wel uitbracht was echter een prima album en ook de albums die daarna (ook onder zijn eigen naam) werden uitgebracht waren nog heel goed maar die bereikten, door slechte promotie, maar een klein publiek. McAloon kreeg gedurende de eerste jaren van de nieuwe eeuw ook nog eens te maken met verschillende ziekten waarbij zijn zicht en gehoor heel slecht werden. In de Britse pers werd zelfs gesproken dat de carrière van McAloon over was.

Met het album Let’s Change The World In Music (een mooi album opgenomen in 1992) liet McAloon in 2009 weer van zich horen. Zijn gezondheid leek er gelukkig weer flink op vooruit te zijn gegaan en hij voelde zich weer sterk genoeg om naar buiten te treden. Met Crimson/Red, zijn beste collectie songs in 15 jaar, is top songschrijver McAloon de glorieuze stijl in briljant songschrijven echt helemaal terug. Songs als Grief Built the Taj Mahal, List of Impossible Things, Adolescence, The Best Jewel Thief in the World, The Songs Of Danny Galway (over een ontmoeting van McAloon met held Jimmy ‘the sorcerer from Wichita’ Webb) en Mysterious (over Bob Dylan) zijn songs die niet alleen intrigeren maar tegelijkertijd super aanstekelijk zijn. En wat een grote wereldhit zou een prachtsong als Billy zijn in een rechtvaardig radiolandschap?

En als de melodieën van de songs al prachtig zijn, zijn de teksten nog veel beter. Niet voor niets vergeleken met briljante tijdgenoten als Elvis Costello en Morrissey (hoe anders die twee ook zijn) getuigen McAloon’s teksten getuigen immer van een zeer groot talent en prachtige verbeelding. Vooral in de Devil Came A Calling laat McAloon zijn fantasie de mooie vrij loop. De arrangementen van de songs zijn rijk: Vaak dik aangezet en breed opgezet maar alles in dienst van de song en duidelijk in elk element hoorbaar. ‘The Devil came a calling all smiles and flatterly/In his hands a contract exclusively for me/He showed me a house it was as big as a star/He said to me ‘Patrick, wha’dya think so far?’.

Crimson/Red is een majestueuze terugkeer tot vorm van Patrick McAloon. Het is daarmee zo’n ouderwets Prefab Sprout album dat je steeds maar weer opnieuw opzet. Grote klasse.

Tracklisting Crimson/Red:

 1. The Best Jewel Thief In The World
 2. The List of Impossible Things
 3. Adolescence
 4. Grief Built The Taj Mahal
 5. Devil Came A Calling
 6. Billy
 7. The Dreamer
 8. The Songs Of Danny Galway
 9. The Old Magician
 10. Mysterious


 1. The Best Jewel Thief In The World
 2. List Of Impossible Things
 3. Adolescence
 4. Grief Built The Taj Mahal
 5. Devil Came A Calling
 6. Billy
 7. The Dreamer
 8. The Songs Of Danny Galway
 9. The Old Magician
 10. Mysterious