×

Recensie

Alternative

28 april 2017

Power

Electric Glitter Boogie

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: In The Red

Electric Glitter Boogie Power Alternative 4 Power – Electric Glitter Boogie Written in Music https://writteninmusic.com

Een biertje, een uit de hand gelopen grap en een slechte bandnaam, zo begon Power toen een aantal Australische jongens de kroeg uit kwamen strompelen. Zoals wel vaker deelden de heren een gezamenlijke passie voor een band, dat stond dan ook aan de basis van dit maffe dronkenmanideetje. In dit geval was het The Coloured Balls, een garagerock band die graag flirtte met boogie blues, maar er ook niet voor schroomden om flink gitaarfeedback te laten horen en langgerekte instrumentale jams in te zetten. Echt blues kun je Power niet noemen, want ze hebben eerder goed geluisterd naar de gesjeesde punk van landgenoten The Saints. Toch is er een duidelijke invloed- en ode naar The Coloured Balls te horen in de manier waarop Power met herhalende grooves en instinctieve oerkrachten omgaat.

Als een stel losgeslagen honden gaat Power van start met Electric Glitter Boogie; niet zozeer snel, als wel smerig, overstuurd en met een soort dierlijke energie. Die oerkreet  valt vooral terug te horen in de vocalen, die dikwijls meer bestaan uit grommen en schreeuwen. Drums rammelen er flink op los in de beste garagerock traditie, terwijl in het rood staande gitaren er op los gieren. Enkel de basgitaar lijkt de touwtjes stevig in handen te hebben, ook al staat die evengoed te hard in de mix. Dit is enkel nog maar de opener, waar het lied naar het eind toe bezwijkt onder een immense lading gitaarfeedback. Met name Puppy en Rainbow Man laten horen wat er gebeurt als de band zich echt niet meer kan beheersen en er steekt zowaar een 80’s hardcore-punkinvloed de kop op.

Zo nu en dan word er een groove gezocht en ook succesvol gevonden, zoals op Slimy’s Chains of The Reaper. Dan komt ook gelijk die “boogie” meer naar voren, met een vleugje glamrock om het geheel over-the-top te duwen.  Dit blijf tenslotte lompe kroegrock. Enkel in de afsluiter slaan de stoppen te ver door, als ze teveel op instrumentale herhaling inspelen en het lied te saai gaat klinken. De vocale mantra die ertussendoor gegromd wordt maakt bijna alles goed: POWEEEEEER, POOOOWEEEEEEEEER! Juist, zo is het maar net, want dit is instinctieve oer-rock van de bovenste plank.

Tracklisting Electric Glitter Boogie:

1. Electric Glitter Boogie
2. Serpent City
3. Puppy
4, Gimme Head
5. Slimy’s Chains
6. Rainbow Man
7. The Reaper
8. Power  1. Electric Glitter Boogie
  2. Serpent City
  3. Puppy
  4. Gimme Head
  5. Slimy's Chains
  6. Rainbow Man
  7. The Reaper
  8. Power