×

Recensie

Electronic

05 mei 2020

Portico Quartet

We Welcome Tomorrow EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

We Welcome Tomorrow EP Portico Quartet Electronic 4 Portico Quartet – We Welcome Tomorrow EP Written in Music https://writteninmusic.com

De We Welcome Tomorrow EP kent maar drie tracks maar wat zijn ze weer ontzettend mooi. De mannen van Portico Quartet zitten in een fascinerende muzikale flow die met het meesterlijke Art In The Age of Automation in 2017 hun grote terugkeer betekende en die in het vorig jaar verschenen Memory Streams een gloedvol vervolg kende.

De hartverwarmende titeltrack van de EP is gelijk weer zo’n sfeervolle compositie waarin alle elementen van Portico Quartet zo mooi samenkomen. Knap laag over laag opgebouwd met sfeervol neergelegde warme synthklanken en dat gecombineerd met prikkelende ritmepatronen.

De sax van Jack Wylie drijft in eerste instantie Mirage, de tweede track van de EP. Maar het zijn daarna strijkers Fran and Flora (Francesca Ter-Berg op cello en Flora Curzon op viool) die de compositie naar een nieuwe nog atmosferischer hoogte tillen. Hier bewandeld Portico Quartet muzikaal wel heel mooie nieuwe wegen.

Ook Winding Snake, de langgerekte slottrack van de EP, klinkt atmosferisch en vernieuwend en bouwt in warme klanktapijten op. Ingetogen startend met een subtiele saxmelodie duwt de track halverwege met een gloedvolle drumpartij van Duncan Bellamy in volle glorie naar imposant door.

Dat wij Portico Quartet één van de belangrijkste bands van de afgelopen decennia vinden mag duidelijk zijn als je Written In Music bijhoudt maar dat ze zich muzikaal na terugkeeralbum Art In The Age of Automation zo hard door zouden blijven ontwikkelen hadden wij ook niet aan zien komen.

De We Welcome Tomorrow EP biedt nieuwe geestverruimende muzikale wegen van een band die de laatste jaren het allerbeste in zichzelf weet op te roepen en waar muzikaal geen enkele rem op uitdaging en/of avontuur lijkt te zitten. Wat een genot om mee te maken.

Kant A:

  1. We Welcome Tomorrow
  2. Mirage

Kant B:

  1. Winding Snake