×

Portico Quartet

Memory Streams

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Memory Streams Portico Quartet Electronic 4.5 Portico Quartet – Memory Streams Written in Music https://writteninmusic.com

De vaart zit er weer goed in bij het Londense Portico Quartet. Na twee jaar terug het geweldige Art In The Age Of Automation uitgebracht te hebben en afgelopen jaar Untitled, de opnamen die tegelijkertijd met AITAOA werden opgenomen en te goed werden bevonden niet uitgebracht te worden, is daar nu Memory Streams. En het is alweer zo’n waanzinnig goed album.

Nadat de band er met het vertrek van medeoprichter Nick Mulvey er na twee albums bijna de brui aangaf en vervolgens met het majestueuze Portico Quartet (ons nummer 1 album van dat jaar) zichzelf volledig opnieuw uitvond viel de band vervolgens weer bijna uit elkaar nadat ze als Portico, en een album waarop vocalisten te horen waren, verder waren gegaan. Met Art In The Age Of Automation, eigenlijk als dubbelalbum bedacht maar als enkel uitgebracht, met Untitled (AITAOA#2) als gevolg, kwam de band in volle kracht en bezetting terug. Nu om nooit meer te verdwijnen.

De met AITAOA ingeslagen muzikale weg wordt met Memory Streams glansrijk doorgetrokken. Songs met een elektronische lading en voorzien van flarden jazz, techno, ambient en cinerama. Het album werd grotendeel door drummer Duncan Bellamy en saxofonist Jack Wyllie geschreven en met bassist Milo Fitzpatrick opgenomen. Pas in het laatste stadium kwam ook hangspeler/keyboardspeler Keir Vine erbij.

Dat Wyllie en Bellamy de smaak van het songschrijven weer optimaal te pakken mocht qua AITAOFA al flink duidelijk zijn. Met Memory Streams duwen ze de sound van Portico Quartet weer een flink eind de toekomst in. Er is al jaren geen band die met hun elektronische vergezichten, zo prachtig gebalanceerd en ingenieus tegelijk, zoveel weet te ontroeren.

Luister toch eens hoe het album begint With, Besides, Against en het reeds eerder vrij gegeven Signals In The Dusk, die de kenmerkende Portico sound met hang en sax en die stuwende ritmesectie naar een nieuwe wereld duwen. Melancholiek, tegelijk verfrissend en opwindend en immer verrassend. Gradient sluit daar naadloos op aan. Fraai hoe de sax samenklinkt met de toetsen en met drums op de achtergrond de sfeer rustig wordt opgebouwd en briljant hoe die vervolgens via strijkende bas en soundscapes wordt doorgetrokken.

Ways Of Seeing is nog mooier en kan eigenlijk gelijk de boeken in als een van de allermooiste tracks ooit door de band gemaakt. Vanuit de sound van de hang ingekleurd met die zalige sfeerrijke Portico keyboards en met een stuwende bas over ingenieuze ritmes en soundscapes word je volledig de track ingezogen. Wat een toptrack. Het korte en ingetogen Memory Palace sluit op die sfeer volledig aan.

Offset met zijn heerlijk losse ritme en fijne saxspel is alweer zo’n toptrack. Het tempo wordt er flink ingehouden en steeds weer in verschillende lagen wordt de track in sfeer en klanken weldadig op en uitgebouwd. Meesterlijk. Ook met het superrijke Dissident Gardens blijft het tempo erin. Wyllie laat zijn sax haast oosters klinken wat de titel nog meer extra lading geeft. Erg mooi ook die tempoverandering halverwege en die piano die daarboven uitkomt.

En hoe mooi is Double Helix met zijn start in strijkers gedrenkt wel niet? Hoe vreemd met z’n stop en staart ook niet. Met de sax van Wyllie frontaal in de mix (hoe kan het toch zijn dat Wyllie jarenlang geen zin had om het instrument te bespelen?) en de steeds terugkerende strijkers over markante beats een absolute groeitrack. Met de hang weer prominent aanwezig sluit Immediately Visible het album ingetogen, sterk, donker en intrigerend af.

Memory Streams is wederom een geweldig album van het Londense viertal dat zichzelf met Art In The Age of Automation (en Untitled) helemaal opnieuw uitvond en nu met dit nieuwe album die prachtige lijn sterk doorzet.  1. With, Beside, Against
  2. Signals In The Dark
  3. Gradient
  4. Ways Of Seeing
  5. Memory Place
  6. Offset
  7. Dissident Gardens
  8. Double Helix
  9. Immediately Visible