×

Recensie

Electronic

25 maart 2013

Portico Quartet

Live/Remix

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Live/Remix Portico Quartet Electronic 4 Portico Quartet – Live/Remix Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Portico Quartet met hun derde (gelijknamige) album een waar meesterwerk hadden uitgebracht werd vorig jaar al snel duidelijk. Niets voor niets belandde het album op de eerste plek in onze jaarlijst. Dat de band live per optreden groeide legt het net uitgebrachte live album haarfijn vast.

Eigenlijk wilde de band juist door het uitbrengen van een remix album aangeven waar ze echt vandaag komen. Ze vonden dat de remixen zelfs voor de fans van de band veel te slecht te vinden waren en dat deze een optimale herkansing verdienden. Maar in het afgelopen najaar bleek dat de band met live optredens in steeds belangrijker zalen kwam te staan en dat de vraag naar live opnamen ook opkwam. Wat beter dus als het uitbrengen van een dubbelalbum waarbij beide kanten van de band aandacht krijgen.

Dat de band live enorm gegroeid is wordt gelijk duidelijk als we Window Seat en City Of Glass horen. Nog spannender dan op het laatste album kan bijna niet, maar het lukt ze wel. Opzwepend, intrigerend en geniaal. Ook het daarop volgende Rubidium (sowieso een van de absolute prijsnummers van hun laatste album) en het eraan vastgeplakte Line (van tweede album Isla) zijn briljant. Ook die heerlijk lange uitvoering van Laker Boo is buitengewoon. En hoe ongelooflijk klinkt het van Isla vermaarde Clipper wel niet? Het zeer bijzondere Steepless met zangeres Cornelia al net zo. Het klinkt misschien flink over de top maar een betere en spannender band dan Portico Quartet is er momenteel (bijna) niet te vinden. Zonder nu elke compositie afzonderlijk te gaan benoemen (want echt alles is geweldig) is dit 10 tracks tellende live album een magistrale voortzetting van hun meesterwerk van vorig jaar. Een live registratie die er echt toe doet en een band laat horen die live optredens als een uitdaging ziet en daarmee het publiek elke keer optimaal weet te verrassen.

Op het intrigerende Remix hebben remixers Will Ward (Circle Traps), SBTRKT (wiens debuut uit 2011 flink wat impact had), Luke Abbott, Scratcha DVA, LV, Capac, Konx-Om-Pax, Luca Lozano de diverse songs van, vooral, het laatste album bewerkt en is er een grandioze verzameling ontstaan. Portico’s eigen remix van Steepless sluit daar naadloos op aan.

Tracklisting Live/Remix:

Live:

 1. Window Seat
 2. City Of Glass
 3. Rubidium/Line
 4. Ruins
 5. Clipper
 6. 4096 Colours
 7. Laker Boo
 8. Steepless (feat. Cornelia)
 9. Dawn Patrol
 10. Dawn Patrol Alt.ending

Remix:

 1. Window Seat (Will Ward Remix)
 2. Line (SBTRKT Remix)
 3. Rubidium (Luke Abbot Remix)
 4. Laker Boo (DVAs Hi:Emotions Remix)
 5. City Of Glass (LV Remix)
 6. Steepless Ft Cornelia (Capac Remix)
 7. 4096 Colours (Konx-om-Pax Remix)
 8. Laker Boo (Luca Lozano Black & White Remix)
 9. Steepless Ft Cornelia (PQ Edit) 1. Window Seat (Live)
 2. City of Glass (Live)
 3. Rubidium / Line (Live)
 4. Ruins (Live)
 5. Clipper (Live)
 6. 4096 Colours (Live)
 7. Laker Boo (Live)
 8. Steepless (Featuring Cornelia) (Live)
 9. Dawn Patrol (Live)
 10. Dawn Patrol Alt Ending (Live)