×

Recensie

Roots

11 november 2015

Popa Chubby

Big, Bad and Beautiful

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Dixiefrogs Records

Big, Bad and Beautiful Popa Chubby Roots 4.5 Popa Chubby – Big, Bad and Beautiful Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben tien jaar moeten wachten op een nieuw Live album van de inmiddels 55-jarige Popa Chubby. Deze bluesgigant uit New York is live op zijn best. Begin dit jaar heb ik het genoegen gehad om hem in levenden lijve te mogen aanschouwen in mijn woonplaats Vlissingen. Niet gering, zowel qua omvang van de persoon, het geluidsvolume, de lengte van de nummers als de gitaarsolo’s. Een dubbel-CD, bestaande uit maar liefst 27 tracks, zou misschien wat veel kunnen zijn, maar niets is minder waar! Deze live registratie is een must have voor de fans, maar ook voor degenen die minder bekend zijn met het oeuvre van Popa Chubby is dit een aanrader.

Chubby wordt bijgestaan door de puike Italiaanse ritmesectie bestaande uit Franseco Beccaro op bas en Andrea Beccaro op drums en de virtuoze toetsenist Dave Keyes, die net dat extra vleugje variatie toevoegt. De opnames voor deze plaat vonden plaats in Frankrijk tijdens de I’m Feeling Lucky Tour in maart 2015 en bevat hits van de albums Booty and the Beast tot en met 25th Anniversary CD I’m Feeling Lucky. Evenals het album van de Balkun Brothers, die in het voorprogramma staan van de Europese tournee van Chubby, is ook hier het artwork prima verzorgd. Chubby laat horen dat hij thuis is in het hele bluesgenre, van rock naar soul en jazz en dan weer naar de echte diepe slowblues en moeiteloos overschakelend naar een vette boogie.

Het album opent stevig met Working Class Blues, een uptempo bluesrock song, gevolgd door het funky Stoop Down Baby met Hendrixachtige licks. Same Old Blues heeft de feel van de bluesstandard Nobody Knows You When You’re Down And Out van Jimmy Cox. Typische Popa Chubby nummers zijn Angel on My shoulder en Don’t Want Nobody. Prachtig is ook het meer dan 10 minuten durende slowbluesnummer Rock on Bluesman. Hier zit werkelijk alles in wat kenmerkend is voor Popa Chubby. Interessant zijn de interpretaties van een drietal Rolling Stones nummers, te weten Love in Vain (eigenlijk dan ook weer van Robert Johnson), Brown Sugar en Wild Horses. De uitsmijter van deze dubbelaar is het instrumentale Somewhere Over The Rainbow, bekend van de film The Wizard of Oz. Hier worden alle registers opengetrokken zowel door Chubby, maar ook door toetsenist Dave Keyes.

Popa Chubby heeft met Big, Bad and Beautiful een uitstekend livealbum afgeleverd dat zijn kwaliteiten als gitarist en zanger goed voor het voetlicht brengt. Ga hem zeker zien als je de kans krijgt!

Tracklisting Big, Bad and Beautiful:

CD 1:

 1. Working Class Blues
 2. Stoop Down Baby
 3. One Leg At A Time
 4. 69 Dollars
 5. Same Old Blues
 6. Angel On My Shoulder
 7. I Don’t Want Nobody
 8. Life Is A Beatdown
 9. Palace Of The King
 10. Sweat
 11. Signed With Heartache
 12. Rock Me Baby
 13. Blues Bearing Down
 14. Chubbfatha Medley

CD 2:

 1. Rock On Blues Man
 2. Take Me Back To Amsterdam
 3. I Was Looking Back
 4. Love In Vain
 5. Brown Sugar
 6. Wild Horses
 7. Another 10 Years Gone
 8. Caffeine And Nicotine
 9. Daddy Played The Guitar And Mama Was a Disco Queen
 10. The Finger Bangin’ Boogie
 11. People’s Blues
 12. Noise Making Love Machine
 13. Somewhere Over The Rainbow


 1. Rock On Blues Man
 2. Take Me Back To Amsterdam
 3. I Was Looking back
 4. Love In Vain
 5. Brown Sugar
 6. Wild Horses
 7. Another Ten Years Gone
 8. Caffeine And Nicotine
 9. Daddy Played The Guitar And mama Was A Disco Queen
 10. The Finger Bangin' Boogie
 11. People's Blues
 12. Noise Making Love machine
 13. Somewhere Over The Rainbow