The Pop Group
Citizen Zombie
Citizen Zombie is een plaat die al een tijdje in de lucht hing. In 2010 kwam de legendarische postpunkband The Pop Group na bijna dertig jaar weer bij elkaar voor optredens. Afgelopen oktober verscheen zowel de reissue van We Are Time (1980) als de verzameling rariteiten Cabinet Of Curiosities. Een nieuwe plaat was een kwestie van tijd.
De productie van Citizen Zombie was in handen van Paul Epworth. Dit zal zeker geleid hebben tot wat gefronste wenkbrauwen want de veertigjarige Britse sterproducer was immers verbonden aan werken van Adele, Coldplay en John Legend, iets wat natuurlijk niets zegt over ’s mans producerskwaliteiten. Bovendien, Epworth werkte ook samen met Bloc Party, Friendly Fires en The Rapture, bands die beduidend dichter bij The Pop Group liggen.
Mede dankzij Epworth klinkt het nieuwe werk van de veteranen uit Bristol helemaal eigentijds en vet. De songs van The Pop Group herbergen echter nog genoeg gekte, subversiviteit en avontuur om te blijven prikkelen en confronteren. De titeltrack mengt dub(step), noise, over elkaar buitelende effecten en is bijna net zo zwaar als een gemiddelde Nine Inch Nails-track. Mark Stewart laat zich niet onbetuigd: ‘Like a bad robot, spinning out of control!’ en ‘Maybe… your mind has been wiped clean!’
Mad Truth is de logische single: dikke, onweerstaanbare funk (inclusief een steeldrum) die door Stewarts gekte overtuigend in het Pop Group-domein wordt gehouden. Verderop is het dansbare S.O.P.H.I.A. vergelijkbaar. Het zijn jeugdige bravoure en levenslust die de klok slaan al horen we (natuurlijk) wel weer een slogan: ‘Assume nothing, deny everything!’. Deze tracks dragen duidelijk het stempel van Paul Epworth. The Pop Group komt hier dan ook dicht in de buurt van de latere platen van The Rapture.
Citizen Zombie kent ook een aantal mindere goden: Box 9 is aardig maar chaotisch, Nowhere Girl een soort industriële noise-ballad die meer origineel dan overtuigend is en ook St. Outrageous blijft niet echt hangen. De muzikale vrijheden die The Pop Group zich toe-eigent leveren natuurlijk niet altijd goede songs op, al zal de band natuurlijk altijd de oren doen spitsen. Shadow Child bijvoorbeeld, is compositorisch ook niet bijzonder maar laat aan het einde wél nog even wat heerlijke beats en synths horen. Het album sluit af met bizarre, theatrale klanken en een ‘haunted dancehall’. En zo is er altijd wel iets te halen.
Hoewel The Pop Group meer dan ooit zeggenschap heeft over haar communicatie- en distributiekanalen en dus nog radicaler kan zijn dan voorheen, is het de vraag of deze opruiende en geëngageerde band anno 2015 veel impact zal hebben bij niet-ingewijden. Het momentum van militante, politiek georiënteerde groepen als The Pop Group (of Public Enemy – om maar een dwarsstraat te noemen) is natuurlijk relatief kort en het is al lang geen 1979 meer (of 1989). Echter, de opwinding en onrust mag dan al ver achter ons liggen, het betekent natuurlijk niet dat er geen boeiende platen meer gemaakt kunnen worden door dergelijke groepen.
The Pop Group weet dan ook nog zeker uit te halen, getuige de eerder genoemde hoogtepunten. Maar er is meer: het noeste The Immaculate Deception koppelt een penetrant refreintje aan een soort kettingzaag en imposante industriële beats. Verderop is er de dreigende electropop/tirade van Nations en de dub- en clubsferen van Age Of Miracles, een track waar Stewart zijn kwetsbare kant lijkt te tonen. Citizen Zombie is geen geweldig opzienbarende plaat maar kent toch genoeg opwindende momenten om van een geslaagde comeback te spreken. En dankzij de volvette productie van Paul Epworth kan The Pop Group haar reikwijdte wellicht verder vergroten, 36 jaar na het debuutalbum.