×

Recensie

Alternative

09 november 2020

Polar Twins

Maybe The Moon

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Tonefloat

Maybe The Moon Polar Twins Alternative 4.5 Polar Twins – Maybe The Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Maybe The Moon is het tweede album van Polar Twins die in 2013 hun debuutalbum Wee Small Hours At Swanseck uitbrachten. Polar Twins bestaat uit zanger Mark Ritsema, in de jaren 80 frontman van Spasmodique, en kunstenaar/dichter/accordeonist Dirk Polak, sinds de jaren 80 zanger van Mecano. Zij ontmoetten elkaar in 2012; dit album ontstond in beider huiskamers, de definitieve opnames vonden plaats in de Rotterdamse studio SanteBoutique.

Het resultaat is heel bijzonder. De muziek op dit album valt moeilijk te omschrijven: van alternatieve pop tot baroque-pop. Zelf noemen Ritsema en Polak het Europese folk. Gastmuzikanten op Maybe The Moon zijn Anne Bakker (viool), Peter Jester (bas), Maria Martinez Paya (marimba, vibrafoon), co-producer Edwin Willemsen (klarinet) en Joeri Rook (gitaar, drums).
Er wordt gezongen in drie talen: Duits, Engels en Frans.

De openingstrack Im Hohlraum begint met de zin: ‘Ich bin ein Mann ohne Eigenschaften’; de sfeer is enigszins zwaarmoedig en doet denken aan de Neue Deutsche Welle uit de jaren 80. Heel mooi zijn vervolgens Meeting Point en The Lone Neanderthal, met een bijna surrealistische tekst. Heel romantisch is Solar Twins waarin invloeden van de baroque-pop uit de jaren zestig en zeventig verwerkt zijn. De weemoedig klinkende violen zijn hier werkelijk prachtig.

De tweede kant van de LP begint met de psychedelische popsong Web Comb Queen dat wordt gekenmerkt door een pakkend en pompend ritme en lyrische marimbaklanken. Dit is een bijzonder en heel beeldend nummer met een dramatische opbouw. Het zou filmmuziek kunnen zijn. De volgende Suite Jumeaux Polaires bestaat uit een prelude, drie songs en een postlude. Het is de soundtrack voor een denkbeeldige Europese road-movie waarin folk wordt gemixt met muziek uit spaghetti-westerns, tango, blues en Franse chanson.

Het eerste deel Le Cadavre Exquis is gebaseerd op de gedichtencyclus Calligrammes van de de Franse schrijver/dichter Guillaume Apollinaire (1880-1918) die van grote invloed is geweest op het Dadaïsme. Dit nummer heeft inderdaad een chanson-achtige sfeer net als This Love Of Old dat begint in het Engels maar vervolgens in het Frans wordt gezongen. Het is een cover van een nummer van de Engelse rockband Medicine Head. De suite eindigt met het zeer pakkende Aubade.

Met Maybe The Moon hebben Polar Twins een zeer bijzonder album geproduceerd met diverse invloeden, met krachtige muziek die vooral hints in zich draagt van die uit de jaren tachtig, uit de tijd van de New Wave bijvoorbeeld. Ze hebben die in feite naar deze tijd verplaatst.

Kant A:

  1. Im Hohlraum
  2. Meeting Point
  3. The Lone Neanderthal
  4. Solar Twins

Kant B:

  1. Web Comb Queen
  2. Suite Jumeaux Polaires
  3. This Love of Old
  4. Aubade