×

Recensie

Roots

28 april 2013

Poco

All Fired Up

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Blue Rose

All Fired Up Poco Roots 3.5 Poco – All Fired Up Written in Music https://writteninmusic.com

Toen ik hoorde dat Poco met een nieuw studioalbum zou komen, was ik even verrast. Niet zo gek als je bedenkt dat de countryrockband het laatste studioalbum (Running Horse) uitbracht in 2002. Daarna is overigens nog wel live-werk op schijf gezet. Nu is de band dus terug, met een nieuw album: All Fired Up.

De band Poco heeft een rijk verleden, hoewel slechts één van de huidige leden dat actief heeft meegemaakt. De band bestaat al vanaf 1968, ontstond toen Buffalo Springfield uiteenviel en Richie Furay en Jim Messina samen verder gingen. De band maakte meteen naam met countryrock, vergelijkbaar met The Eagles. Zo’n 20 albums en een flink aantal bandwisselingen later is van de originele bezetting van Poco alleen Rusty Young nog over. De andere huidige leden zijn Jack Sundrud, George Lawrence en Michael Webb. Bijzondere ‘special guest’ op titelsong All Fired Up is George Lawrence, Poco-drummer van het eerste uur. Hij verliet de band in 2004, na een beroerte. Andere gast is Bobby Keys (al jaren vaste saxofonist bij de Rolling Stones), die meetoetert op That’s What Rock And Roll Will Do.

Aan de muziek is weinig veranderd, die past nog steeds in de lijn van countryrockbands als bijvoorbeeld Eagles, Little River Band en Dr. Hook. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van de titeltrack – hieronder te beluisteren – is de goede samenzang en de virtuositeit van de individuen. Regret (met heerlijke gitaarsolo) is daar een prachtig voorbeeld van. Het album sowieso kent een goede mix van nummers. Niet alles is uptempo en elektrisch, ook kun je bijvoorbeeld genieten van het mooie akoestische Hard Country. En het album eindigt met het instrumentale ragtimenummer Pucky Huddle Stomp.

Grappig nummer is Neil Young, waarin Rusty Young duidelijk maakt dat de 2 echt geen broers zijn. Het grappige zit ‘m er vooral in dat het nummer mondharmonica en gitaar kent zoals we die ook kennen van Neil Young. Zelfs Rusty’s stem klinkt enigszins als die van zijn Canadese niet-broer.

“Neil Young is not my brother
Bad news for my mother
She could use the bucks
He’s rich as Donald Trump
But Neil Young is not my brother”

Duidelijk is dus dat het gaat om erg goede en ervaren muzikanten. Technisch klopt alles. Toch is dat soms ook wel een bezwaar: het doet af en toe wat steriel aan, mist dan rafels die soms zo nodig zijn om echt onder de huid te komen.

All Fired Up zal mede daardoor niet de impact hebben zoals Poco die had met albums in de jaren 70 zoals Poco, Deliverin’ en Crazy Eyes. Daarvoor is de muziek ook te weinig vernieuwend. Criticasters die daarop stellen dat muziek niet vernieuwend hoeft te zijn, hebben gelijk. Toch wil ik daar dan tegenover stellen dat All Fired Up in die jaren 70 ook niet de impact zou hebben gehad die die andere Poco-albums toen wel hadden. All Fired Up is dus geen topper, wel ‘gewoon’ een goed album vol fijne countryrock. 1. All Fired Up
 2. Drink It In
 3. That's What Rock And Roll Will Do
 4. Regret
 5. When She's Mine
 6. A Little Rain
 7. Hard Country
 8. Love Has No Reason
 9. Rockin' Horse Blues
 10. Neil Young
 11. Long Shot
 12. Pucky Huddle Stomp