×

PJ Harvey

Let England Shake

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Island/Universal

Let England Shake P.j. Harvey Alternative 4.5 PJ Harvey – Let England Shake Written in Music https://writteninmusic.com

PJ Harvey laat met haar nieuwe album niet alleen Engeland op zijn grondvesten schudden, de hele muziekwereld zal weten dat zij weer een nieuw meesterwerk heeft afgeleverd. Het is haar 8e reguliere studioalbum sinds zij met Dry in 1992 op fraaie wijze van zich deed spreken.  Daarna volgden vele uitstekende albums waarvan To Bring You My Love (1995) en Stories From The City, Stories From The Sea (2000) de meeste indruk maakten. Voor het laatste album ontving zij zelfs de prestigieuze Mercury Prize. Haar laatste album, White Chalk, stamt alweer uit 2007 en bevat louter spannende piano-songs.

Let England Shake luistert als een waar conceptalbum. Als een volleerd acteur duikt PJ Harvey in de Engelse (oorlogs)geschiedenis en op zeer geïnspireerde wijze tovert ze de ene na de andere prachtsong uit haar pen. Twaalf wonderschone nummers telt het album en PJ sleept je vanaf de titelsong Let England Shake mee de vaak gitzwarte tekstuele duisternis in. Ondanks de constant aanwezig muzikale ‘dreiging’ die regelmatig van haar songs uitgaat, beluistert het album niet als een ‘zwaar’ album. Wel als een zeer indrukwekkend, meedogenloos en meeslepend geheel, dat ondanks de vele verwijzingen naar het verleden, ook regelmatig zowel bewust als onbewust verwijst naar het huidige (politieke) klimaat en de tijdgeest.

De hoge kwaliteit van de nummers wordt eigenlijk het complete album vastgehouden, met songs als The Glorious Land, The Words That Maketh Murder, On Battleship Hill en Written On The Forehead naast het titelnummer als overtuigende hoogtepunten. PJ Harvey speelt haar rol met verve en weeft een spannend klanktapijt rond haar geschiedkundige observaties. Bijgestaan door John Parish, Mick Harvey, Jean-Marc Butty, de vocalisten Sammy Hurden, Greta Berlin en Lucy Roberts en gemixt door niemand minder dan Flood (o.a. Depeche Mode, Nick Cave en U2), mondt het album uit in een waar meesterwerk dat ook dit jaar ongetwijfeld een hoge positie in de diverse jaarlijsten op zal leveren. Om nog maar te zwijgen van andere mogelijke muziekprijzen. 1. Let England Shake
 2. The Last Living Rose
 3. The Glorious Land
 4. The Words That Maketh Murder
 5. All & Everyone
 6. On Battleship Hill
 7. England
 8. In The Dark Places
 9. Bitter Branches
 10. Hanging In The Wire
 11. Written On The Forehead
 12. The Colour Of The Earth