×

Recensie

Pop

01 december 2013

PINS

Girls Like Us

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Girls Like Us PINS Pop 3.5 PINS – Girls Like Us Written in Music https://writteninmusic.com

Intrigerend, koel, opzwepend en donker, het zijn enkele steekwoorden die van toepassing zijn op PINS, het kwartet uit Manchester dat eerder dit jaar in Engeland de aandacht trok met hun debuut Girls Like Us. PINS staat voor: een release op cassette, optredens in kelders en lege kantoorruimtes en een voordracht die Siouxsie in herinnering roept.  Een eigenwijze do-it-yourself-mentaliteit die rond 1980 ooit veel moois opleverde. Bij het beluisteren van Girls Like Us gaan de gedachten vroeger of later ook zeker uit naar die jaren en bands als Siouxsie & The Banshees, Au Pairs, Delta 5 en Allez Allez.

PINS bedient zich van een lekker ruimtelijk geluid, scherpe gitaren en een ronkende bas. Nachtmuziek uit de grote stad. De band overtuigt met de opzwepende titeltrack, een brutale potentiële clubfavoriet, het soort dat twintig jaar ook door Elastica werd gebracht. Die waren destijds al flink aan het terugblikken naar de postpunkjaren en nu doet PINS dat dus ook weer. Op I Want It All domineren straffe drums, spaarzaam begeleid door gitaar en bas. Met hier en daar een uithaal en de karakteristieke zang van Faith Holgate is PINS ook hier doeltreffend.

Op het plechtstatige Lost Lost Lost dwaalt de geest van New Order (Movement) en The Cure (Pornography) rond maar weet PINS de muziek toch een eigen gezicht te geven. De band slaagt erin een prettige aha-erlebnis op te roepen zonder zichzelf uit het oog te verliezen. Dit geldt ook voor de melancholieke spoken word track Velvet Morning die het palet van PINS verder vergroot. Op Get With Me verschuift de band meer naar de garagerock, al blijft deze lekkere pompende track door de ruimtelijke productie toch binnen het heersende geluid op Girls Like Us.

PINS komt nog niet altijd even overtuigend binnen, ondanks de prima sfeerscheppingen. Binnen het bandgeluid is nog wel ruimte voor een persoonlijk tintje en een verrassend element hier en daar. En het is wat armoedig om een opzwepend stuk met een dikke bas na veertig seconden af te kappen en het vervolgens als Interlude op het album te zetten. Hier had meer in gezeten. Wellicht komt het door het feit dat de dames het album in de Parr Street Studios in Liverpool binnen een week op de band knalden. Die do-it-yourself-mentaliteit maakt PINS uiteindelijk ook tot een interessante band. Dus nemen we die paar mindere goden op Girls Like Us graag voor lief en wentelen we ons nog eens in het donkere maar energieke geluid van PINS. 1. It's On
 2. Girls Like Us
 3. Mad For You
 4. Get With Me
 5. Play With Fire
 6. I Want It All
 7. Waiting For The End
 8. Howlin'
 9. Interlude
 10. Lost Lost Lost
 11. Velvet Morning
 12. Stay True
 13. To You
 14. The Darkest Day