×

Recensie

Pop

03 augustus 2016

Pimpy Panda

Bamboolicious

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Mochermusic

Bamboolicious Pimpy Panda Pop 3.5 Pimpy Panda – Bamboolicious Written in Music https://writteninmusic.com

Met een ruime bezetting van zes instrumentalisten en vier vocalisten heeft het Duitse Pimpy Panda voldoende mankracht in huis om op papier de boel op de grondvesten te laten schudden.

Funk en Duitsland. Het lijkt een wat onwaarschijnlijke combinatie, maar bij tijd en wijle wordt dat vooroordeel ontkracht. Zoals met Pimpy Panda, een uitgebreid gezelschap dat als hoofdkwartier Keulen heeft. Opgericht in 2015 is er met razend tempo een behoorlijke livereputatie opgebouwd en heeft het debuutalbum ook al niet lang op zich laten wachten. De band liet er geen gras over groeien en binnen een jaar na oprichting verscheen Bamboolicious.

Pimpy Panda staat voor een no-nonsense aanpak: pakkende en krachtige composities kenmerken dit album. Op Bamboolicious wordt strak en gründlich gemusiceerd en is aan niks te horen dat deze band nog niet eens zo lang geleden is samen gekomen.

Na een kort intro-niemendalletje gaan al meteen behoorlijk wat remmen los met het speedy titelnummer, een funky melange dat muzikaal misschien niet meteen innovatief is, maar gemaakt is volgens een formule die nog steeds werkt: recht-toe-recht-aan. Dansbaar en vooral bijzonder krachtig. Ook het kruidige Go Your Way met hitsige vocalen van Lotti Epp is meteen een favoriet. En wanneer Hang On, It’ll Be Right en What You Do de revue passeren zijn de eerste referentiekaders de funk zoals die ook door Prince, D’Angelo en Erykah Badu wordt gebruikt, maar dan op een eigen wijze geïnterpreteerd. Beide nummers monden dan ook uit in slepende jams met sterke, sensuele vocalen van Alana Alexander (Hang On) en Tina Sona (What You Do) en opnieuw twee hoogtepunten op een album dat steeds meer aan het bevallen is. Ook Do U Feel The Same is volgens die formule gemaakt en tilt daarmee Bamboolicious ruim boven het gemiddelde uit.

Omdat er tamelijk conventioneel wordt gemusiceerd en er productioneel weinig aan het album is gesleuteld, zullen de live-uitvoeringen niet veel verschillen van de albumversies en is Bamboolicious dan ook representatief voor wat de band op het podium te bieden heeft.

Dat de band pas een jaar actief is en met Bamboolicious al meteen zo’n stevig statement wordt afgeleverd kan misschien wat veel druk leggen op het verdere verloop van de carrière, maar als het gepresenteerde niveau gewoon gehandhaafd blijft, is Duitsland een hele puike funkband rijker. Nu nog alleen die amateuristische vormgeving aanpakken en een nieuwe, passendere huisstijl ontwikkelen en Pimpy Panda kan de geo-podia gaan veroveren.

Tracklist Bamboolicious

  1. Intro
  2. Bamboolicious
  3. Go Your Way
  4. Hang on, It‘ll Be All Right
  5. What You Do
  6. Freak out
  7. No More Stupid
  8. Do U Feel the Same
  9. You‘re the Best Part of Me