×

Recensie

12 juni 2012

PiL

This-Is

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: PiL

This-Is PiL Alternative 4 PiL – This-Is Written in Music https://writteninmusic.com

‘This is PiL. This is Public Image Limited’. Met deze duidelijke woorden in de albumopener/titeltrack van hun nieuwe album laat John Lydon ons weten dat PiL terug is. Helemaal terug!

This-Is is het logische vervolg op de reünie optredens van 2009 en vorig jaar. Nou ja, reünie is in deze zin wel een heel vreemd begrip. Voor de meeste fans is de eerste PiL samenstelling met Joh Wobble en Keith Levene de legendarische. PiL leden Bruce Smith en Lu Edmonds komen van de latere PiL line-up en multi-instrumentalist Scott Firth is zelfs helemaal nieuw. Maar het nieuwe PiL heeft een spannende samenstelling en de muziek die de mannen voor This-Is hebben opgenomen is prikkelend en onvoorspelbaar.

Het is tevens het eerste PiL album in 20 jaar en bij beluistering horen we gelijk weer wat de band uniek maakt. De muzikale diversiteit, van reggae tot postpunk, van sythnrock naar trippy psychedelische songs, met de meer dan herkenbare stem van Lydon, pratend en zingend daar overheen, blijft gewoonweg super herkenbaar. This-Is is een album dat het beste geluisterd kan worden in een lange luisterbeurt. Juist de sfeer in de songs is dan perfect in balans. Gaandeweg word je je dan bewust hoe goed This-Is is. De reeds genoemde opener, het geweldige One Drop, het even geweldige Human, het lekker stuiterend swingende Lollipop Opera en het geweldige Terra-Gate (denk PiL ten tijde van Metal Box) behoren tot het beste wat de band ooit opnam. De groovy feesttrack Out Of The Woods is een ideale albumafsluiter die live al snel zal gaan uitgroeien tot PiL evergreen.

Het album als geheel klinkt ook weer een stuk avontuurlijk dan de laatste albums die ze laat jaren 80, begin jaren 90 opnamen. Waar het optreden van vorig jaar in Paradiso volledig overtuigde, doet This-Is dit al net zozeer. Fijn om ze terug te hebben.

http://www.youtube.com/watch?v=tHYUGBq5JsQ…  1. This is Pil One Drop Deeper Water Terra-Gate Human I Must Be Dreaming It Said That The Room I Am In Lollipop Opera Fool Reggie Song Out of the Woods