×

Recensie

Alternative

18 februari 2020

Pictish Trail

Thumb World

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Pictish Trail - Thumb World
Thumb World Pictish Trail Alternative 3.5 Pictish Trail – Thumb World Written in Music https://writteninmusic.com

Het album Future Echoes van Pictish Trail werd drie jaar geleden nog genomineerd voor Beste Schotse plaat van 2016. Hoewel Johnny Lynch, de man achter de band, de prijs niet kreeg, bracht hij het album in 2018 nóg eens uit, met een bonus-cd vol remixen en livemateriaal.

Thumb World, de langverwachte nieuwe plaat, laat horen dat Pictish Trail nog steeds garant staat voor kleurrijke, geestverruimende pop met vreemde wendingen en vol verrassingen. Het thema achter het album is feitelijk de cyclus van het leven, de herhalingen, het verval en de uiteindelijke vergankelijkheid. Lynch geeft dit nuchtere, toch wat sombere thema in tien songs echter weer op geheel eigen wijze vorm. De duimen waar de titel naar verwijst brengen ons door swipen regelmatig in een kunstmatige realiteit. We onttrekken ons met die bewegingen feitelijk aan het normale leven.

Met opener Repeat Neverending wordt direct al duidelijk dat dit weer een ongrijpbaar, psychedelisch popalbum zal kunnen worden: meerstemmig, een beetje druggy en vreemd, maar wel lekker. Met Pig Nice volgt er meer kosmische pop. Double Sided valt op doordat drukke percussie deze warme popsong ontregelt, als een computerspelletje op de achtergrond.

Lead Balloon is rijke, psychedelische pop, wederom met bevreemde, kleine geluidseffecten. Vervorming en elektronische speldenprikken duiken regelmatig op bij Pictish Trail. Op Heart Eyes, dat een duidelijk jaren tien-stempel draagt, gaat dat wat te ver; hier volgt Lynch een beetje de afgekloven productietrends van het afgelopen decennium. Op het hieropvolgende Turning Back klinkt hij bovendien wel erg radiovriendelijk, vergeleken met de meeste andere songs op dit avontuurlijke album.

Gelukkig houdt Pictish Trail het op het merendeel bij het eigen prikkelende universum. Dat levert met Fear Anchor nog een lekkere slepende, grofkorrelige Britpoptrack op die een beetje aan de experimentele incarnatie van Blur doet denken. De single Slow Memories laat koele sequences horen, aangevuld met viool, akoestische gitaar en integere zang van Lynch. Het is een fraaie verbreding van het toch al niet misselijke palet op Thumb World, een plaat die zowel vermaakt als intrigeert.  1. Repeat Neverending
  2. Double Sided
  3. Pig Nice
  4. Lead Balloon
  5. Fear Anchor
  6. Slow Memories
  7. Bad Algebra
  8. Heart Eyes
  9. Turning Back
  10. Thumb World