×

Recensie

Alternative

24 maart 2022

Pia Fraus

Now You Know It Still Feels The Same

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: SekSound

Pia Fraus - Now You Know It Still Feels The Same
Now You Know It Still Feels The Same Pia Fraus Alternative 4 Pia Fraus – Now You Know It Still Feels The Same Written in Music https://writteninmusic.com

Pia Fraus is een noisepop/shoegazeband uit Estland die alweer ruim twintig jaar actief is. De vele albums, ep’s en singles die de band uitbracht gaven al aan dat er qua indierock in het Baltische land zeker wat te halen valt. Iets wat landgenoten Ewert and the Two Dragons tien jaar geleden ook al bewezen.

In 2001 waren de bandleden van Pia Fraus nog tieners. Niet gehinderd door ervaring, kennis en instrumentenbeheersing begonnen ze aan hun gestage opmars. Die opmars begon met het in 2001 uitgebrachte debuut Wonder What It’s Like. Om het twintigjarig bestaan van die eerste plaat luister bij te zetten nam Pia Fraus de songs van dat album opnieuw op, deze keer met twee decennia bagage in de tas. De cd kwam vorig jaar al uit, de elpee zag onlangs het levenslicht.

Een weelderige muur van gitaar en synths en de nog steeds jeugdige, ontwapenende zang uit drie kelen is wat Now You Know It Still Feels the Same zijn karakter geeft. Inderdaad, het voelt nog steeds als een plaat van muzikanten op ontdekkingsreis. Veel songs zijn puur en betoverend. Pia Fraus komt bij vlagen dan ook in de buurt van bands als Pale Saints, My Bloody Valentine, Lush en DIIV. Het zestal creëert echter vooral een eigen (droom)wereld op dit album.

How Fast Can You Love is van grote schoonheid; helende, drogerende klanken en teksten vol verlangen: ‘Tomorrow…. please love me’. Wonderful Nothing is fraaie, weldadige pop met een goede drive. Een prachtig sfeertapijt met dynamiek dat in enkele minuten voorbijtrekt. Beautiful Next Time geeft de sensatie door een verkwikkende, zuiverende zeemist te zweven. De mix van gitaren en synths geeft de muziek van Pia Fraus haar even zware als wenkende sferen mee.

Hoewel op shoegaze/noisepop-albums de songsstructuren en het houvast het nog weleens kunnen afleggen tegen sfeer en effect, weet Pia Fraus door hun geluidsmagie de aandacht toch goed vast te houden. Er komen genoeg passages voorbij die de oren doen spitsen en anders is het wel de cadans, de bezwering of een smaakvolle climax die de aandacht trekt. Of juist een abrupt einde, zoals op het weerbarstigere Obnoxious.

De zoete samenzang van Moon Like a Pearl krijgt gezelschap van een orgel dat ineens opduikt binnen de geluidsgolven. In het poppy, soms lekker strakke Blå (Morning Hue) mag een trompet voor het extra cachet zorgen. In Mind is halverwege de plaat een hemelse slow motion track en indrukwekkend rustpunt. Zo trekt er binnen de twaalf songs van deze remake zeker veel moois voorbij. Het afsluitende, snelle, Plastic World behandelt op sloganeske wijze de plastificering van de mensheid. De muziek is echter veel mooier dan het thema van de song: de band geeft wederom mooi ruimte aan hemelse noise en bedwelmende zang, zodat je voldaan en prettig uit het lood geslagen achterblijft. Het is overduidelijk: Pia Fraus heeft haar debuutalbum op fraaie wijze nieuw leven ingeblazen.

Kant A:

 1. How Fast Can You Love
 2. Obnoxious
 3. Moon Like a Pearl
 4. Wonderful Nothing
 5. Summer Before Spring
 6. In Mind

Kant B:

 1. Prig
 2. Bla (Morning Hue)
 3. Beautiful Next Time
 4. Deep Purple Girl
 5. Swim in Eyes
 6. Plastic World