×

Recensie

Jazz

29 maart 2017

Positie 40 Jaarlijst 2017

Phronesis

The Behemoth

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

The Behemoth Phronesis Jazz 4.5 Phronesis – The Behemoth Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijne verrassing is The Behemoth, het nieuwe album van Phronesis. Opgenomen met de Frankfurt Radio Big Band klinkt het trio indrukwekkend groots en meeslepend.

De samenwerking tussen Phronesis en het Frankfurt Radio Big Band dateert al van het najaar van 2015 toen ze samen optraden in de Guildhall School tijdens London Jazz. Dat kon nog gezien worden als een belangwekkend project tijdens dat festival maar de reacties waren zo positief en trio en band waren zo enthousiast dat al snel data werden geprikt op ook in de studio opnamen te gaan maken.

Het kunnen vergelijken van dat bewuste live concert en de opnamen die nu voor The Behemoth is een fijne luxe. Het optreden toen was een enerverende ervaring met een zeer op dreef zijnde Big Band en een geweldig spelend trio. Nu The Behemoth uit is wordt wel heel erg duidelijk dat met elkaar de studio in gaan een fantastisch idee was. De enorme drive die bassist Jasper Høiby, pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger elke keer weer openbaren wordt door de Big Band weergaloos opgevolgd.

Julian Argüelles schreef ronduit prachtige arrangementen die de Phronesis composities een zeer verrassende, vaak flink met latin elementen doorspekt, wendingen geven. De mannen van Phronesis leggen de basis. Luister toch hoe Høiby met zijn wervelende bas-spel de basis legt waarop zowel het trio als de Big band moeiteloos kunnen bouwen. Of die weergaloze ritmes die Eger toch steeds weer neerlegt en die alle muzikanten opstuwt tot op de toppen van hun kunnen te spelen. The Behemoth is vooral ook het album waarop Neame laat horen tot de wereldtop te behoren. Wat een verrukkelijk spel laat hij horen en wat heerlijk prominent zit hij in de mix. Hij excelleert bij het ‘grote’ geluid van de band.

The Behemoth bevat een fraaie setlist met werk van al hun albums met een lichte voorkeur voor Life To Everything en laatste album Parallax. Argüelles heeft de ingewikkelde klus om de geniaal doorvlochten composities van Phronesis met flair en klasse naar een Big Band geluid om te zetten indrukwekkend geklaard. Echt elk arrangement is raak, heeft originele invalshoeken en zijn eigen kleur gekregen. De Franfurt Radio Big Band is de ijzersterke aanvulling op Phronesis. Niet alleen spelen ze gezamenlijk in de arrangementen het dak eraf, de muzikanten overtuigen ook volop in solo’s.

The Behemoth is een droomalbum. Zo ongelooflijk rijk in spel en klankkleur. Een album om steeds weer opnieuw te ontdekken en je over te verbazen. Luister naar toptracks als Stillness, Herne Hill of Urban Control, niet alleen die killer bassline maar ook het prachtige nieuwe intro dat Eger schreef, en verlies je in dat wat jazz zo bijzonder maakt. Dat Phronesis al jaren datgene is dat jazz zo ongelooflijk intens en bijzonder maakt mag nu wel duidelijk zijn maar dat het trio met elke album zo ongelooflijk blijft verrassen en overtuigen mag een absoluut wonder heten.  1. Ok Chorale
  2. Untitled#1
  3. Stillness
  4. Herne Hill
  5. Charm Defensive
  6. Zieding
  7. Phraternal
  8. Intro To Urban Control
  9. Urban Control
  10. Happy Notes