×

Recensie

Jazz

05 april 2016

Positie 26 Jaarlijst 2016

Phronesis

Parallax

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Parallax Phronesis Jazz 4.5 Phronesis – Parallax Written in Music https://writteninmusic.com

Phronesis mogen we met een gerust hart het meest belangwekkende jazztrio van deze tijd noemen. Hun nieuwe album Parallax is daar het klinkklare bewijs van.

In bassist Jasper Høiby, drummer Anton Eger en pianist Ivo Neame kent het trio drie ongelooflijk getalenteerde muzikanten die individueel op zeldzaam hoog niveau staan en als trio een onnavolgbaar hechte drie-eenheid vormen. Met vijf meesterlijke albums hebben ze hun positie in de top van de jazz meer dan duidelijk gemaakt. Veel van de composities op het nieuwe album werden het afgelopen jaar live al uitgekristalliseerd dus de liefhebbers van het trio wisten al dat er wederom iets heel erg moois aan zat te komen.

Phronesis nam Parallax, hun onderhand alweer zesde album, deze keer niet zoals hun voorgaande twee albums op met livepubliek, maar binnen een dag in de fameuze Abbey Road Studio 2 in Londen. Phronesis is een trio waar geen van de muzikanten de hoofdrol speelt. Elk van de muzikanten tekent ook voor Parallax voor drie composities en ieder instrument krijgt binnen de composities ook steeds evenredig de ruimte op de voorgrond te treden.

Vanaf de allereerst tonen van Parallax, als na een intro met de drums van Eger de andere bandleden invallen weet je dat Parallax weer zo’n super spannend en uitdagend jazzalbum wordt. De manier waarop Phronesis jazz benadert mag dan onderhand duidelijk zijn, de manier waarop deze steeds weer nieuwe verdieping krijgt blijft verbluffend. En wat ze als muzikanten ook op het nieuwe album voor elkaar krijgen is absoluut wederom verbluffend. Luister maar eens naar wat Anton Eger op een track als Stillness doet. Zijn drumwerk is onnavolgbaar en tegelijk zo swingend. Hij is de beste jazzdrummer die er momenteel rondloopt. Hetzelfde geldt voor bassist Høiby. Wat een weergaloos spel laat hij ook op Parallax weer horen. Dan weer prachtig ingetogen en sfeervol dan weer heftig groovend of stevig tegen het super levendige drumwerk van Eger aan duwend. Neame is daartussenin de solide, prachtig melodieuze schakel die de composities telkens precies de juist kant optrekt. En wat een gemakkelijk en virtuoos spelende pianist is ook hij over de jaren geworden.

Van album opener 67000 MPH tot de geweldige album afsluiter Rabat laat Phronesis op Parallax wederom horen een exceptioneel trio te zijn dat de basis van de jazz gebruikt om virtuoos een nieuwe standaard te zoeken. Het mooie is dat dit niet gepaard gaat met de van jazz soms zo bekende moeilijkdoenerij dat gebrek aan goede ideeën verbloemt, maar dat dit juist zo natuurlijk aanvoelt. Phronesis is een trio dat elke keer weer opvalt met super gedreven spel en bijzonder spannende composities die echt beklijven. Parallax is daarmee een nieuw hoogtepunt in hun al zo superrijke oeuvre.  1. 67000 MPH
  2. Ok Chorale
  3. Stillness
  4. A Kite for Seamus
  5. Just 4 Now
  6. Ayu
  7. A Silver Moon
  8. Manioc Maniac
  9. Rabat