×

Recensie

Jazz

04 april 2014

Positie 16 Jaarlijst 2014

Phronesis

Life To Everything

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Life To Everything Phronesis Jazz 5 Phronesis – Life To Everything Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldig trio is Phronesis toch en wat is hun nieuwe album Life To Everything weer een ongelooflijke aanrader. Live opgenomen in Londen met alleen maar nieuwe toptracks.

Phronesis werd in 2005 door de geweldige Deense bassist Jasper Hoiby opgericht en hij vond in pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger zijn ideale muzikale partners. Met onderhand al 4 prachtalbums op hun naam staat het trio aan de vooravond van een grote doorbraak. Dat kan gewoon niet anders. Net als hun album Alive (2010) werd Life To Everything, een album met louter nieuwe composities, live opgenomen. Over 2 avonden verspreid tijdens het London Jazz festival, afgelopen november in Londen. Gewoon omdat de muzikanten vinden dat ze live het best tot hun recht komen en ze in de studio niet die impact kunnen creëren.

Gelijk met het ijzersterke Urban Control, het daarop volgende, door prachtig pianowerk ingezette Phraternal en het ingenieuze Behind Bars is duidelijk dat het trio nog weer beter geworden dan hun laatste geweldige album Walking Dark en de daarop volgende concerten deden vermoeden. Geen instrument heeft in dit trio de overhand, de drie muzikanten schatten elkaar op waarde en geven elkaar de ruimte hun grote kwaliteiten te etaleren. Exact dat in combinatie met een ongelooflijke gedrevenheid is het wat Phronesis zo superspannend en zo ontzettend goed maakt en de muziekanten laat gloriëren.

Echt elk van de negen composities die Life To Everything telt zijn van grote klasse. Wat de virtuoze muzikanten laten horen in composities als Songs For Lost Nomads, Wings 2 The Mind (wat een ongelooflijk drumwerk!!!), Nine Lives, Deep Space Dance, Herne Hill (dat klinkt als een ode aan (bassist) Avishai Cohen) en de geniale albumafsluiter Dr. Black, behoort tot het allerbeste wat je dit jaar in jazz zal gaan horen. De drie muzikanten musiceren op de toppen van hun kunnen en de uitstekende composities, waarvan elk van de muzikanten een gedeelte voor hun rekening nam, krijgen uitdagende, dan weer warm dan weer stuwende, uitvoeringen mee.

Het geweldige Life To Everything is een van de allerbeste en spannendste jazzalbums die je dit jaar gaat horen.  1. Urban Control
  2. Phraternal
  3. Behind Bars
  4. Song For Lost Nomads
  5. Wings 2 The Mind
  6. Nine Lives
  7. Deep Space Dance
  8. Herne Hill
  9. Dr.Black