×

Recensie

Jazz

12 april 2017

Philippe Baden Powell

Notes Over Poetry

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Notes Over Poetry Philippe Baden Powell Jazz 3.5 Philippe Baden Powell – Notes over Poetry Written in Music https://writteninmusic.com

De bekendheid van pianist Philippe Baden Powell gaat vooralsnog niet veel verder als Brazilië en Parijs/Frankrijk. Met Notes Over Poetry gaat dit vast veranderen.

Natuurlijk spreekt de naam Baden Powell boekdelen. Philippe’s vader was de legendarische Baden Powell de Aquino die met zijn muziek vanaf de late jaren 50 de wereld glorieus veroverde. Philippe startte op 7-jarige leeftijd met pianolessen terwijl de familie in het wonderlijk toevallig in naam verwante Duitse Baden-Baden woonde. Toen de familie later naar Rio terug verhuisde werd Philippe door zijn vader, samen met zijn al net zo talentvolle gitaar spelende broer, mee op tour genomen.

Reeds op 13-jarige leeftijd werd Philippe, samen met zijn broer en vader op het podium in Sala Cecilia Meireles in Rio de Janeiro, in 1996 op plaat vastgelegd als Baden Powell & Filhos. Met zijn broer startte Philippe het duo Banda Powell waarmee hij onder meer optrad met Seu Jorge en Kay Lyre (dochter van Carlos Lyra). Philippe opende in 2000 de fameuze tribute show om het leven van de allergrootste Braziliaanse legende Elis Regina te vieren. Met zijn broer continueerde hij zijn veelbelovende status met een optreden tijdens een groots eerbetoon aan tekstschrijver Vinícius de Moraes, de man die onder meer de wereldberoemde songs van Tom Jobim van zoveel prachtige teksten voorzag.

Ondertussen woont Philippe al enkele jaren in Parijs en heeft hij reeds een viertal albums gemaakt die zowel in de klassieke hoek als zijn biologische muzikale achtergrond liggen. Met Notes Over Poetry stapt hij zowel de wereld van de jazz als de Braziliaanse muziek in. Het levert een spannend album op dat zijn klasse als pianist en songschrijver duidelijk laat zien. Hij is omringd door prima muzikanten waarvan de Franse drummer André Ceccarelli (die met artiesten als Aretha Franklin en Michel Legrand werkte), de Belgische zanger David Linx en de Afro-Braziliaanse percussiemeester Ruca Rebordão er een aantal zijn.

De oorsprong van Notes Over Poetry ligt in de regels van Vinícius de Moraes die ooit zei: ‘Life is the art of encounter’. Baden Powell heeft deze regels als basis genomen voor de tien composities die het album telt. Met het album put Baden Powell stevig uit de jazz en laat daar soul en natuurlijk Braziliaanse invloeden in naar boven komen. Met veel gastzangers, die zowel in het Engels en Portugees Braziliaans zingen, bouwt hij op het album een mooie sfeer op.

Het album begint wat misleidend met de Braziliaanse standard Vamos Donatear? Een wel heel erg voorspelbaar voortkabbelende Braziliaanse latinjazztrack die de sfeer van de rest van het album niet raakt en eigenlijk op het album had kunnen ontbreken. Vreemde keuze dus. Vanaf de titeltrack, de wel heel fraaie tweede compositie op het album, wordt namelijk duidelijk dat Baden Powell juist in de jazz doorbloed met soul, hiphop en r&b zijn weg heeft gevonden en daar een mooie weg in bewandelt.

Notes of Poetry is precies wat het album zegt. Hoewel niet alle composities zang kennen zijn de teksten in de songs die dat wel hebben prominent en van persoonlijke en sociaal bewogen aard. Zang en teksten voegen ze echt wat toe aan de sterke melodieën die Baden Powell uit zijn piano haalt. Al kan de zang net zo goed tekstloos zijn als in het mooie Hues. Mooi is ook de mix van Engels en Braziliaans Portugees dat juist een tracks als Chica, Recado pra você en Quem Sabe? een heerlijk zwoele sfeer meegeeft.

Notes on Poetry is een sfeervol souljazzalbum met genoeg mooie tracks om te overtuigen. Philippe Baden Powell is een fijne pianist die met de juiste muzikanten om hem heen een fijne sfeer weet neer te leggen. Dat hij nog tot grotere muzikale daden in staat moet zijn hoor je duidelijk aan het album af.  1. Vamos Donatear? Para João Donato
  2. Notes over the Poetry Featuring Marlon Moore, David Linx
  3. For You to Know
  4. Hues Featuring David Linx
  5. Chica
  6. The Lonely Dreamer Featuring David Linx
  7. Recado pra Você Featuring Paula Tesser
  8. Salvadora Featuring Renata Neves [Para Bianca Gismonti]
  9. Quem Sabe?
  10. State of Music Featuring Delphine Sora