×

Recensie

Jazz

28 september 2022

Philip Catherine

75 (Live at Flagey)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Outnote Records

75 (Live at Flagey) Philip Catherine Jazz 4 Philip Catherine – 75 (Live at Flagey) Written in Music https://writteninmusic.com

Op 3 november 2017 werd in Flagey in Brussel in de grote zaal (Studio 4) de 75ste verjaardag van heldengitarist Philip Catherine gevierd. Het was een buitengewoon geslaagde avond die gelukkig nu ook fysiek uitgebracht is.

Over de legende van Philip Catherine hoeven we natuurlijk niet meer te praten, die is alom bekend. Net als landgenoot Toots Thielemans maakte hij vanuit België een stormachtige internationale carrière door. Ook Catherine heeft een voorkeur voor jazz maar laat zich niet puur door jazz leiden. Zijn solo’s leiden niet zelden tot ware rockexplosies en dat maakt de attractie voor zijn spel alleen maar groter. Een begaafd muzikant is, als we over Catherine praten, een understatement.

Hij had die bewuste 3 november een wondercast op het podium staan. Natuurlijk waren daar Antoine Pierre op drums, Nicola Andrioli op piano en Philippe Arts op contrabas, de muzikanten waar hij de laatste jaren als vaste band het meest mee speelt (het album Coté Jardin was niet alleen de start van dit geweldige kwartet maar tevens de viering van 70ste verjaardag). Daarnaast namen ook pianist Bert van den Brink, trompettist Bert Joris, gitarist Nicolas Flazman en de Amerikaanse drummer Gerry Brown een prominente rol in bij de op die avond gespeelde composities.

De setlist voor die avond was een fraaie reis door zijn oeuvre die vooral met het openingsgedeelte van het concert al alles blootgeeft wat Catherine nog steeds zo goed maakt. Van enige mate van verval in zijn spel is nog absoluut geen sprake. Luister toch eens hoe hij in zijn eigen Seven Teas en Cole Porter’s So In Love het dak er volledig vanaf speelt. Duidelijk ook waarom hij zo verliefd op het spel van Pierre is trouwens. Wat heeft die muzikant toch een heerlijke losse stijl van spelen tegelijk een fascinerende drive.

Maar eerlijk is eerlijk, het zijn alle muzikanten die indruk maken. Gedurende het gehele concert is het samenspel fantastisch en de individuele kwaliteit volop te horen. Heerlijk om Joris ook weer eens zo geweldig te horen spelen en Catherine zo geweldig aan te horen vullen. Van den Brink en Andrioli is al net zo een geweldig duo die af en toe even binnen een compositie hun grote klasse op elkaar loslaten. Flazman is de gitaarbacking voor als Catherine even lekker los gaat.

In totaal bijna 80 minuten aan muziek op het album met Catherine als onversneden held tussen die fijne bende op het podium. En korte ode aan vriend Toots daargelaten (Bluesette, wat hij het publiek laat meefluiten/zingen) zijn het vooral de composities van Catherine zelf die volop indruk maken, blijven maken. Ook de uitvoering van John Lee’s Nineteen Seventy Fourths krijgt een prikkelende tegelijk  groovende uitvoering mee. Hoor Catherine toch eens heerlijk los gaan! En Dance for Victor Part.2 is de fabuleuze afsluiter van de set.

Bizar eigenlijk dat Catherine in Nederland ook niet alle grote zalen moeiteloos vult, zijn klasse is onmiskenbaar. 75 (Live at Flagey) bewijst dat in alles. Tegelijk ben je je bewust dat je dus zo een belangrijke verjaardag van één van de belangrijkste muzikanten uit de Europese jazz viert: Met een fantastische groep muzikanten, het rijke oeuvre in één van de mooiste zalen van Europa, met het geweldigste geluid dat er is (ook deze opname klinkt weer fantastisch).

Dat het allemaal wat langer heeft geduurd voordat deze opnamen uiteindelijk dan uitgekomen zijn maakt niet uit. Daar vieren dan maar gelijk de aankomende 80ste verjaardag van de geweldige Catherine mee. Dat hij nog maar heel lang onder ons mag blijven en we hem nog heel vaak mogen zien. 1. Letter From My Mother
 2. Hello George
 3. Seven Teas
 4. So in Love
 5. Smile
 6. Bluesette
 7. Piano Groove
 8. You Don't Know What Love Is
 9. We'll Find a Way
 10. Grand Nicolas
 11. Nineteen Seventy Fourths
 12. Mare di Notte
 13. Dance for Victor pt.1
 14. Dance for Victor pt.2