×

Recensie

Electronic

28 augustus 2018

Phil France –

The Circle

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Gondwana Records

The Circle Phil France Electronic 4 Phil France – Circle Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Manchester afkomstige componist/bassist/producer Phil France is bekend omwille van zijn bijdragen aan The Cinematic Orchestra. Maar de laatste jaren weet hij een solocarrière uit te bouwen. Zo was er het fijne The Swimmer album, dat nu – vijf jaar later – opgevolgd wordt door Circle.

De basisideeën voor het nieuwe album waren er toen al, zo laat France weten. Destijds zocht hij een manier om aan de slag te gaan met delicate arpeggiopatronen en electronicatexturen die het Swimmer album een uiterst warme, zachte sfeer en sound verleenden. Aan dat concept is niets veranderd. Ook op Circle blijft Phil France immers een meester in het omgaan met melodieuze geluidspatronen.

Zo weerklinkt opener Circle, met zijn verschillende pianolaagjes, bijzonder fris. Daarin hoor je onder meer de duidelijke verwantschap met bands als Cinematic Orchestra, al trekt France dat geluid nu gewoon door naar zijn eigen wereld. Dat leidt ertoe dat je heerlijke, memorabele composities hebt als Bells waarin France heel even verwijst naar de sound van Nils Frahm. Echt het soort dromerige track dat je als luisteraar meeneemt naar een heel andere wereld. Prima, maar echt verrassen doet het natuurlijk niet. Want dit hoort an sich helemaal binnen het verwachtingspatroon. Daar staat dan weer tegenover dat France halfweg de atmosferische compositie een heel andere richting instuurt, door een geniaal bochtje te nemen met inspiraties als Daft Punk en Gorillaz.

Elders hoor je dan weer de lange zoektocht die Circle geweest is. Hoor de ijselijk koude, bittere eenzaamheid tijdens River dat zich langzaam ontplooit, maar in de onderstroom toch wel weer een ijzersterke track toont. Knap ook dat er aparte interludia zijn, zoals onder meer het korte Prophet dat volgestopt is met allerhande electronicasounds.

Piano en bas zijn sterk aanwezig, maar het meest opvallende is misschien wel hoe rijk de instrumentatie is. De invloed van Cinematic Orchestra tekent soms wel heel sterk aanwezig, zoals onder meer tijdens Mr Jackall en The First Thing That You Say, al tracht France naar beste vermogen er iets nieuw mee te doen ontstaan. Dat lukt echter maar deels. Daar waar het wél lukt, zoals met het prachtige Cathedrals blijkt het resultaat echt helemaal de moeite.

Dat alles maakt van Circle een prima album dat weliswaar sterk aanleunt bij de sound van eerder werk, met gelukzalige ambient/chillout momenten maar ook met een fikse dosis hedendaagse electronics.  1. Circle
  2. Bells
  3. River
  4. Prophet
  5. Mr Jackal
  6. The First Thing That You Say
  7. Cathedrals
  8. The Breaks
  9. Circle Reprise