×

Recensie

Roots

15 mei 2018

Pharis and Jason Romero

Sweet Old Religion

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lula

Sweet Old Religion Pharis & Jason Romero Roots 4 Pharis and Jason Romero – Sweet Old Religion Written in Music https://writteninmusic.com

Horsefly is een onooglijk plaatsje in Brits Columbia waar het muzikale echtpaar met twee kinderen een shop uitbaat met zelf gefabriceerde banjos. Pharis en Jason Romero bestuderen en onderwijzen er traditionele rootsmuziek die ze verbinden met hun persoonlijke inbreng. Op enkele met Canadese folk en abndere Awards overladen langspelers graven ze diep in het rijke muzikale verleden van countryblues en troubadoursfolk en vroegere jazz waarbij Jasons picking op banjo en vloeiend akoestische  snarenspel geflankeerd wordt door Pharis verrichtingen op vintage gitaren.

Voor de vierde , integraal met eigen songs gevulde langspeler nodigde het echtpaar enkele oude vrienden uit in hun tijdelijk tot opnamestudio omgebouwde banjoshop. Zo horen we pedalsteel, fiddle en mandoline en sporadisch zelfs bass en drums op Sweet Old Religion.

Het blijft  bovenal de onnavolgbare vocale wisselwerking die het zo bijzonder maakt. Dat voel je vanaf de titeltrack met weergaloze harmonische stemmenpracht die een innige verbondenheid uitstraalt tot de door hun jonge kroost en familie geïnspireerde afsluiter Babes, Mothers, Fathers. Overigens worden de familiale banden nog eens aangehaald in You Are A Shinning Light dat zowel de echtelijke liefde als de liefde voor muziek nadrukkelijk koestert, naast Pharis’ broer, haar twee zusters  manifesteert haar schoonbroer zich in het koortje.

De bluegrass van Salt & Powder wordt aangedreven door Earl Scruggs geïnspireerde banjopicking die de heldere zang van Pharis ondersteund en in op die andere banjosong Age Old Dream is bijster weinig verbeelding nodig om een weids (prairie)landschap voor te stellen. Met de melancholische cowboy song Old Word Style debiteert de zangeres een authentieke yodelpartij bovenop het sprankelende snarenspel.

Na de mooie liefdesbetuiging You Are The Best Thing vragen Pharis en Jason om de tuinpoort open te laten. Een totaal overbodige smeekbede voor zulke fijne optimistische, bitterzoete muziekjes zetten we graag alle ramen en deuren tegelijk wagenwijd open. Het wordt uitkijken naar de komst van dit onvolprezen duo.   1. Sweet Old Religion
 2. Stitch In Time
 3. Salt And Powder
 4. Old World Style
 5. Age Old Dream
 6. The Salesman
 7. You Are A Shining Light
 8. You Are The Best Thing
 9. Leave The Garden Gate Open
 10. Come On Love
 11. Babes, Mothers And Fathers