×

Recensie

Metal

04 maart 2012

Pharaoh

Bury The Light

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Cruz Del Sur Music

Bury The Light Pharaoh Metal 3 Pharaoh – Bury The Light Written in Music https://writteninmusic.com

Ik luister al jaren niet meer naar heavy metal. Althans, niet naar nieuwe bands. Natuurlijk luister ik nog naar de muziek van de bands waar ik mee opgegroied ben: Judas Priest, Iron Maiden, Saxon, Manowar. Tegenwoordig hebben black, death, post-black, avant-garde, progressive metal mijn aandacht.  Waarom dan toch een review van een hedendaagse heavy metal band? Waarschijnlijk omdat ik veel herken van vroeger; de energie, de variatie, maar vooral de eerlijkheid en het geloof in melodische metal.

Pharaoh heeft de metal traditie hoog in het vaandel staan. De bandleden zijn volgens mij allemaal fans van het genre. Dat is eerbaar, maar vaak niet bevorderlijk voor de muziek. Op Bury The Light staan tien krachtige metal songs, die niet al te ver boven het gemiddelde nivo uitstijgen. Dat nivo is namelijk door hun voorgangers al zo hoog gelegd dat het voor een nieuwe band schier onmogelijk is om erbovenuit te reiken. Gelukkig is Pharaoh in staat om voor variatie in de songstructuur te zorgen. De band is niet bang om af te wijken van de standaard opbouw van een nummer en zorgt hiermee voor een interessante plaat. Met  spannende intro’s en interessante breaks weet de band de spirit van weleer te raken. Het is alleen jammer dat er wat weinig afwisseling in het tempo is. Ook mag de band van mij wat meer experimenteren met verschillende gitaargeluiden. Het is wel weer fijn om te horen dat de bassist meespeelt en zich niet beperkt tot het domweg herhalen van een handjevol noten. Opallende nummers zijn The Year Of The Blizzard, The Spider’s Thread en Cry. Het lijken toch vooral de wat rustigere songs die het best uit de verf komen.

De New Wave Of British Heavy Metal heeft het strand allang bereikt. Van de groten van weleer is weliswaar nog een handjevol bands actief, waarvan Iron Maiden het meest opvallend en succesvol. De vraag of Pharaoh de fakkel over kan nemen kan ik niet beantwoorden. En dat is natuurlijk ook helemaal niet belangrijk. Bury The Light is een fijne metalplaat en daar gaat het uiteindelijk om!

Tracklisting Bury The Light:
1.     Leave Me Here To Dream
2.     The Wolves
3.     Castles In The Sky
4.     The Year Of The Blizzard
5.     The Spider’s Thread
6.     Cry
7.     Graveyard Of Empires
8.     Burn With Me
9.     In Your Hands
10.     The Spider’s Thread (reprise)  1. Leave Me Here To Dream
  2. The Wolves
  3. Castles In The Sky
  4. The Year Of The Blizzard
  5. The Spider's Thread
  6. Cry
  7. Graveyard Of Empires
  8. Burn With Me
  9. In Your Hands
  10. The Spider's Thread (Reprise)