×

Recensie

World

30 mei 2012

Peter Tosh –

1978 – 1987

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Peter Tosh Records

1978 – 1987 Peter Tosh World 4 Peter Tosh – 1978 – 1987 (boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Een prima box om dit jaar de zomer mee te starten is 1978 – 1987 van Peter Tosh. Met 6 van zijn 8 albums in de box aanwezig plus een fijn extra in een CD vol dubversies van zijn meest bekende songs en een CD met daarop een nog niet eerder uitgebracht BBC live concert is dit een fijne overvolle aangelegenheid van een van de meest markante artiesten die Jamaica naast Bob Marley gehad heeft.

Peter Tosh (volledige naam Winston Hubert McIntoch) startte op jonge leeftijd met gitaarspelen. Opgevoed door zijn tante vertrok hij na haar dood naar Kingston om zich daar volledig op de muziek te richten . Hij startte The Wailers en leerde de muzikanten in de band hun instrument te bespelen. Hij was zo onder meer de leraar voor Bob Marley, niet alleen muzikaal maar ook geestelijk. Hij onderwees Marley de leer van Rastafari. Met Tosh, Marley en Bunny Wailer werden The Wailers met de in 1972 via Chris Blackwell’s platenlabel Island uitgebrachte albums Catch A Fire en Burnin wereldberoemd. Tosh die met het (mee)schrijven aan Get Up Stand Up, 400 Years en No Sympathy een flinke bijdrage aan het succes van The Wailers had geleverd wilde ook graag solo aan de gang. Blackwell zag dit niet zitten en Tosh besloot, samen met Bunny Wailer, The Wailers te verlaten en solo verder te gaan. Eerst via CBS met de albums Legalize It (1976) en Equal Rights (1977) voordat hij voor een veel betere deal bij the platenlabel van The Roling Stones (Roling Stones Records) tekent. Het blijkt een gouden keus. Hij scoort met een reggaebewerking van Smokey Robinson’s (You Gotta Walk) Don’t Look Back gelijk een gigantische wereldhit en het maakt Tosh naast Marley, die ondertussen als Bob Marley And The Wailers verder is gegaan, een wereldwijde reggaeheld.

Met het album Bush Doctor (1978), waarvan (You Gotta Walk) Don’t Look Back afkomstig is, breekt hij als solo artiest vervolgens volledig door en het album wordt een ware reggae klassieker. Opgenomen met de (toekomstige) crème de la crème van Jamaica met Sly Dunbar op drums, Robbie Shakespeare op bas en Micky Chung op gitaar. Tosh tourt de wereld over en wordt in zalen en op festivals met open armen ontvangen. Het daarop volgende album Mystic Man (1979), opgenomen met dezelfde muzikanten, is wederom een prima album maar heeft minder succes, mede omdat het geen grote hit herbergt. Het daarop volgende Wanted Dread Or Alive (1981) blijkt al snel een nog minder succes en hoewel Tosh en zijn band live nog steeds uistekend op dreef zijn verdwijnt Tosh volledig in de schaduw van het grote succes van zijn voormalige kompaan Marley, die rond deze jaren een enorm idool is geworden.

Na het uitbrengen van zijn album Mama Africa (1983) verdwijnt Tosh vervolgens voor een tijd naar Afrika. Ten eerste om van zijn labeldeal af te komen, omdat hij problemen heeft dat zijn albums ook in het in die tijd nog door apartheid verscheurde Zuid Afrika uitkomen. Dat lukt dan weliswaar niet, maar Tosh zet zich wel volledig in voor de zwarte bevolking in Afrika en de ongelijkheid die de apartheid met zich meebrengt. Het geeft hem uiteindelijk de boost om en politiek bezig te zijn en zijn muzikaliteit ook weer een nieuwe uitweg te geven. Bij terugkomst in Jamaica neemt hij song op voor No Nuclear War op wat hem vervolgens terugbrengt in de voorhoede van de reggae. Het hervonden succes mag helaas maar kort duren: Bij een overval in zijn huis wordt hij met een kogel door het hoofd omgebracht. Tosh mocht maar 42 jaar oud worden.

De boxet 1978 – 1987 bevat dus alle Rolling Stones Records/EMI albums die allen eerder in 2002 fijn geremastered werden. Daarnaast is een erg fijne dub CD met bekende albumsongs volledig door de dub getrokken. Daarnaast is er een imponerende liveshow uit 1983 door de BBC opgenomen in The Dominion Theatre in Londen die als CD is toegevoegd. De opnamen werden niet eerder uitgebracht en alle bekende Tosh klassiekers komen in de set voorbij.

CD1 – CD4:

• Bush Doctor (1978)

• Mystic Man (1979)

• Wanted Dread And Alive (1981)

• Mama Africa (1983)

• Captured Live (1984)

• No Nuclear War (1987)

CD5: Alternative versions

CD6: BBC In Concert: Live At The Dominion Theatre

(Recorded 23 October 1983 – Previously Unreleased)