×

Recensie

Jazz

29 juni 2022

Peter Somuah

Outer Space

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Dox Records

Outer Space Peter Somuah Jazz 4 Peter Somuah – Outer Space Written in Music https://writteninmusic.com

Wanneer je een heerlijk warme zomerse plaat wil horen waarop alles samenkomt lees dan verder en laat je verrassen door de melancholische klanken van de zeer getalenteerde jazztrompettist Peter Somuah! Zowel in de bruisende spetterende tracks op zijn debuutalbum Outer Space als in de wat meer ingetogenere stukken bruist het van de energie en goede vibes!

Samen met de zes muzikanten in zijn band zoekt hij op het album de grenzen binnen de jazz, afro-funk en natuurlijk de Ghanese muziek. In Accra, Ghana liggen zijn roots. Sinds twee jaar woont hij in Rotterdam. In Accra maakte hij deel uit van een omvangrijke muziekscène. In Ghana ligt de focus op highlife en afrobeat en het ritme en is de groove leidend. De vijfentwintigjarige Peter Somuah is een muzikant die stijlen wil samenbrengen zodat er een melting pot ontstaat van soul, jazz. Dit alles aangewakkerd door zijn opvoeding in Ghana waar hij zich kon laven aan de West-Afrikaanse muziek.

Somuah leerde de trompet spelen door eindeloos te luisteren naar trompetlegendes als Roy Hargrove en Miles Davis en dit ritmegevoel te koppelen aan Ghanese legendarische muzikanten als Ebo Taylor en Nana Danso Abiam die de oprichter is van het Pan-African Orchestra.

Door deze muzikale achtergrond hoeft hij zich niet beperken tot een genre, maar is fusion het toverwoord. Na succes in Ghana bleef dit ook in Nederland niet uit en resulteerde dit in samenwerkingen met Akwasi en de jonge Ghanese rapper Yung Nnelg. Ook zijn live reputatie is niet onopgemerkt gebleven iets dat Somuah de Erasmus-Jazz award opleverde.

Op de tien tracks van deze debuutplaat word je als luisteraar onderdeel van de kosmische ruimte die Peter Somuah voor ons heeft gedefinieerd. Zijn trompetgeluid is transparant , energiek en lyrisch. Hoogtepunten noemen van deze plaat is moeilijk. De Ghanese trompettist draagt een nummer op aan Roy Hargrove (Dedicated to Roy) die hem zeer heeft beïnvloed. Daarnaast zijn er twee geweldige tracks met gastbijdragen van Delasi en Amazumi.

In het bijgeleverde boekje heeft hij nog boodschap voor de luisteraar “Keep moving forward in life, no one can dim your light”!  Niemand kan het hiermee oneens zijn.  1. Outer Space
  2. Appointment
  3. Beyond Earth
  4. Intro To Chief Palace
  5. Chief Palace
  6. City Lights
  7. Dedicated To Roy
  8. Magical
  9. Mphepo
  10. Nii Saen Jaga