×

Recensie

Roots

14 december 2019

Peter Gallway & The Real Band

Reach For It

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gallway Bay Music

Reach For It Peter Gallway The Real Band Roots 4 Peter Gallway & The Real Band – Reach For It Written in Music https://writteninmusic.com

Peter Gallway is een vertrouwde naam die regelmatig in deze rubriek van WiM opduikt met zijn solowerk of Hatcheck Girl, het vruchtbare samenwerkingsverbond met zijn levensgezellin Annie Gallup dat in Californië ontkiemde. Gallup leverde, recent nog het te koesteren pareltje Bookish af dat ondanks haar verslechterende gezondheidstoestand door de ziekte van Lyme tot stand kwam in Rockland, Maine. Vanuit dat kust plaatsje komt Gallway aanzetten met een afgeslankte versie van The Real Band, een van de vele episodes in zijn muzikale omzwervingen.

Gallway assembleerde voordien zowat in zijn eentje, al dan niet met de hulp van Gallup zijn fraaie werkstukken.  Het aan Annie Gallup opgedragen Reach For It is met uitzondering van een enkele cover gevuld met composities van Gallway die weerom als multi-instrumentalist actief is. De hernieuwde samenwerking met gitarist – co-producer Mark Rainer en percussioniste  Andrea Re die Jackson Browne en Garland Jeffreys flankeerde ineen (h)echte  combo  resulteert in een meer opgewekte sfeer.

De catchy, jazzy teneur refereert naar het verleden in New York City, Gallway haalt herinneringen op in verhaaltjes, ondersteunt door Rainers inventief elektrisch snarenwerk. Ook de alomtegenwoordige vocale backing van Re zorgt voor een dynamische boost in ritmische up tempowerk zoals No Dice Eddie en het met funky percussie opgebouwde Naughty Naughty.

Bijzonder knap is Kid Motown waarin  Gallway herinneringen ophaalt aan  R&B uit Detroit, Memphis en New Orleans  die hij als jonge snaak op TV ontdekte en inspireerden. Walking On Ice is afkomstig van Devonsquare, een songwriters trio uit Maine, een rustige passage die wat meer aansluit bij het vertrouwde melancholische solowerk.

Bandstand gaat over het muzikantbestaan waarin Peter Gallway decennia geleden in verzeilde en nog wel even zal vertoeven  met zijn blijkbaar onuitputtelijke inspirerende creativiteit als songwriter. 1. True
 2. Maggie's Lives
 3. No Dice Eddie
 4. One Goof Friend
 5. Cut Like A Diamond
 6. Reach For It
 7. Late To The Party
 8. Looking For The Blue Lights
 9. Kid Motown
 10. Dance While You Can
 11. Naughty Naughty
 12. Walking On Ice
 13. On The Bandstand