×

Recensie

Alternative

18 augustus 2017

Peter Gabriel – OST. Birdy (half speed dubbel

OST Bridy (half speed vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

OST Bridy (half speed vinyl) Peter Gabriel Alternative 4 Peter Gabriel – OST. Birdy (half speed dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

De allereerste soundtrack die Peter Gabriel maakte was voor de Alan Parker film Birdy (1984). Niet alleen een legendarische film door het bijzondere verhaal maar tevens de film waarmee de toen nog zeer jonge acteurs Matthew Modine en Nicolas Cage hun filmcarrières de perfecte boost gaven.

Parker ging voor Birdy aan de slag met het bijzondere verhaal van schrijver William Wharton uit 1978 waarin deze twee vrienden portretteert die beiden getraumatiseerd uit de Vietnamoorlog komen. Modine is Birdy, een jongen die van jongs af aan een gigantische fascinatie voor vogels heeft en met zijn vriend (Cage) alles probeert om zo dicht mogelijk bij vogels en het vliegen te komen. Na Vietnam en de traumatische dingen die zij daar meemaken, keert hij bij terugkomst volledig in zichzelf en vindt de kracht om door te leven door zich in te beelden dat hij een vogel is. Zijn vriend lijkt de enige die hem begrijpt.

Dit emotievolle verhaal werd door Parker prachtig verfilmd en met de muziek van Gabriel wint het verhaal volop aan emoties. Door gebrek aan tijd door het constante toeren stelde Gabriel de muziek voor de film in eerste instantie samen uit overgebleven stukken bestaande muziek. Zo werden strofen instrumentale versies van zijn songs Family Snapshot, Not One of Us, San Jacinto, Wallflower en Rhythm of the Heat gebruikt. Verwerkt met nieuwe muziek die hij samen met Daniel Lanois, die later voor het album So zo ontzettend belangrijk bleek, tot stukken voor de soundtrack bewerkte.

De muzikanten van zijn band (Jerry Marotta op drums, Tony Levin op bas, David Rhodes op gitaar, Larry Fast op keys) waarmee hij ook 4 opnam, het album waar zoveel songs voor Birdy voor verwerkt zijn, en die destijds ook zijn live band vormden (zoals te horen op Plays Live) zijn daarmee ook de muzikanten waarmee Birdy gemaakt werd. Trompettist Jon Hassell met zijn kenmerkende vervormde geluid is het bijzondere/vervreemdende element in de bandsound.

Birdy is een stemmige soundtrack. Toen ik destijds de film zag werd ik weggeblazen door de soundtrack en het hergebruik van de songs van 4, een van mijn favoriete Gabriel-albums. Vooral als Birdy in de film als in een droom over zijn wijk vliegt en je hoort die flarden Not One Of Us (Birdy’s Flight) is Gabriels muziek op z’n overweldigendst. Over de jaren heb ik gemerkt dat de soundtrack ook prima op zichzelf kan staan. De stukken muziek zijn prachtig en vormen ook nog eens een heel mooi geheel.

Birdy is natuurlijk net zo goed een tijdsbeeld binnen de catalogus van Gabriel. Met Birdy sloot hij definitief een muzikale periode af. Met een live album aan de ene kant en de Birdy soundtrack aan de andere. Zijn 4 solo albums waren, hoe intrigerend de songs ook met het album werden, in het oplopen van de nummers ook flink wat donkerder geworden. Gabriel leek klaar voor verandering. Met het van funk doortrokken en vrolijk stemmende Sledgehammer maakte hij dat twee jaar later wel heel erg duidelijk. Het album So dat even daarna verscheen betekende zijn wereldwijde doorbraak.

Over het vinyl: Birdy is net als Gabriel 1, 2, 3, 4, So, Us en Up uitgebracht op dubbelvinyl in het zogenaamde Half-Speed Remastered geluid en is op 45 toeren af te draaien. Geperst op lekker zwaar 180-grams vinyl laten de albums de optimale geluidskwaliteit horen. Het vinyl werd geperst door de bekende Matt Colton bij Alchemy Mastering, gemasterd door Tony Cousins bij Metropolis en alles werd gecoördineerd door Gabriels belangrijke sound engineer Richard Chappell. Juist door deze expertise in te schakelen klinkt de albums nu beter dan ooit. De vinyl edities zijn uitgevoerd in lekker dikke hoezen met het originele artwork en extra veel foto’s.

Kant A:

 1. At Night
 2. Floating Dogs
 3. Quiet and Alone

Kant B:

 1. Close Up (From Family Snapshot)
 2. Slow Water
 3. Dressing The Wound

Kant A:

 1. Birdy’s Flight (from Not One Of Us)
 2. Slow marimbas
 3. The Heat (from Rhythm Of the Heat)

Kant B:

 1. Sketchpad with Trumpet and Voice
 2. Under Lock and Key (from Wallflower)
 3. Powerhouse at the Foot of the Mountain (from San Jacinto)