×

Recensie

Alternative

25 oktober 2015

Peter Gabriel – 4 (Security)(half speed dubbel

4 (Security) (half speed dubbel vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Charisma

4 (Security) (half speed dubbel vinyl) Peter Gabriel Alternative 5 Peter Gabriel – 4 (Security)(half speed dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Het vierde soloalbum van Peter Gabriel, simpelweg 4 getiteld maar door de opvallende hoes ook wel ‘security’ genoemd, kon na het overweldigende 3 wederom een meesterwerk genoemd worden.

Op 4 trok Gabriel, met vrijwel dezelfde muzikanten als op 3, de lijn die op dat album was ingezet ingenieus door. Het drukwerk van Jerry Marotta klinkt nog zwaarder en indrukwekkender, de gitaar van David Rhodes is dan weer funky dan weer dreigend, eigenlijk net zoals Tony Levin zijn bas speelt en Larry Fast weet met zijn spel op de synthesizer exact de juiste kleur aan de rijke songs te geven. Gabriel zelf is niet alleen als componist maar vooral ook als zanger het onbetwiste middelpunt. Zong hij op 3 al verbluffend goed op 4 zingt hij met zoveel zelfvertrouwen, emotie en kracht dat hij met elke song optimaal weet te raken.

4 staat vooral bekend als het album waarop Gabriel de Fairlight computer gebruikte. Hij was naast Kate Bush (op The Dreaming) die andere grote muzikant die de Fairlight, eigenlijk het eerste apparaat dat digitale sampling mogelijk maakte, optimaal gebruikte en daarmee de sound voor 4 bepaalde. De eerste single van het album, het super ritmische Shock The Monkey, liet de nieuwe, door Fairlight geraakte Gabriel in volle glorie horen.

Een album openen met het majestueuze The Rhythm Of The Heat en dan vervolgen met het overweldigende San Jacinto is het optimale bewijs dat Peter Gabriel een geniale componist is. Het indrukwekkend opbouwende drumwerk van de openingstrack komt als een mokerslag binnen. San Jacinto, zo ongelooflijk mooi in sfeer opgebouwd en naar een briljante climax opgebouwd, sluit daar geniaal op aan. Niet raar dat beide songs vrijwel gelijk absolute hoogtepunten in de concerten werden. Het daarop volgende, lekker catchy I Have The Touch doorbreekt de sfeer op een prachtige manier waarna het ingenieuze en fijn lang uitgesponnen The Family And The Fishing Net gelijk alweer net zoveel indruk maakt als de eerste twee songs.

Het reeds eerder genoemde, geweldige Shock The Monkey, is dan weer de perfecte voorbode voor het wederom fantastisch opgebouwde Lay Your Hands On Me. Beginnend met een fascinerend xylofoongeluid ontvouwt zich een track die in emotie en spanning geen gelijke kent. Compleet met die immer indrukwekkende drumsound. Wallflower is een ander hoogtepunt van het album. Gedreven op pianoklanken verhaald Gabriel over een persoon opgesloten in een gevangenis die niet wil toegeven aan het niet mogen uitspreken van eigen gedachten. Vanwege Gabriels grote interesse in de toen nog geldende apartheid in Zuid Afrika (met de song Biko van 3 als ultiem muzikaal statement) werd door fans Wallflower vaak gelinkt aan Nelson Mandela maar dit heeft hij zelf altijd ontkend. Met het indrukwekkende, lekker vol klinkende, Kiss of Life, sluit het album geweldig af.

Gabriel 4 betekende terecht de wereldwijde doorbraak van Peter Gabriel, mede door een op 4 volgende wereldtour. De band waarmee hij zowel 3 als 4 maakte vergezelde hem daarbij. Het live album Gabriel Plays, dat een jaar na 4 verscheen, is daarvan het indrukwekkende bewijs. Alle songs van zijn 4 voorgaande albums klinken daarop nog indrukwekkender. Vooral de songs waarbij de drums een prominente rol spelen zoals San Jacinto, Lay Your Hands On Me en Rhythm Of The Heat, brengen het publiek in absolute extase.

Over het vinyl: Gabriel 4 is, net als 1, 2 en 3 uitgebracht op dubbelvinyl in de zogenaamde Half-Speed Remastered geluid en zijn op 45 toeren af te draaien. Geperst op lekker zwaar 180-grams vinyl laten de albums de optimale geluidskwaliteit horen. Het vinyl werd geperst door de bekende Matt Colton bij Alchemy Mastering, gemasterd door Tony Cousins bij Metropolis en alles werd gecoördineerd door Gabriels belangrijke sound engineer Richard Chappell. Juist door deze expertise in te schakelen klinkt de tweede Gabriel nu beter dan ooit. De vinyl edities zijn uitgevoerd in lekker dikke hoezen met het originele artwork.

Kant A:

  1. The Rhythm Of The Heat
  2. San Jacinto

Kant B:

  1. I Have The Touch
  2. The Family And The Fishing Net

Kant A:

  1. Shock The Monkey
  2. Lay Your Hands On Me

Kant B:

  1. Wallflower
  2. Kiss Of Life