Peter Gabriel
1 (Car)(half speed dubbel vinyl)
Het eerste soloalbum van Peter Gabriel, simpelweg 1 getiteld maar door de opvallende hoes ook wel ‘car’ genoemd, betekende door de grote hit Solsbury Hill gelijk een vliegende start. Solsbury Hill, vernoemd naar een plek dichtbij zijn woonplaats Box (dichtbij Bath, Zuidwest-Engeland) verhaalt over zijn beslissing om Genesis, die band die hij mede opgericht had en groot gemaakt had, te verlaten. Een beslissing die genomen werd door familieredenen en waarvan hij voelde dat deze door de rest van de leden van Genesis niet werd begrepen. Vanuit het Genesiskamp gaven ze aan Gabriel ‘te hebben laten gaan’ omdat hij, door zijn theatrale performances, teveel het gezicht van de band was geworden en de anderen wel heel duidelijk in zijn schaduw stonden.
De eerste solo van Gabriel werd opgenomen met de Canadees Bob Ezrin als producer en gitarist Robert Fripp van King Crimson als belangrijkste man in zijn band. Opvallend was dat Tony Levin, de bassist die vervolgens lange tijd in Gabriels band bleef en mede verantwoordelijk was voor die volvette funksound die zijn latere hits zo kenmerkte (Sledgehammer!), ook in de band zat en later door Fripp werd benaderd om ook deel uit te komen maken van King Crimson. Het album werd grotendeels opgenomen in het Canadese Toronto met uitstappen naar Londen.
Het album laten een grote groei in componeren van Gabriel horen. Als je de eerste periode van Genesis vergelijkt met The Lamb Lies Down On Broadway, het laatste album waar Gabriel als zanger en tekstschrijver (en hoe prominent bepalend) is die groei al zeer hoorbaar. Gabriel op eigen kracht was gelijk een heel ander verhaal. De fraaie muzikale diversiteit die op 1 te horen is laat dat wel heel goed horen. In een sound die meer rock georiënteerd is komen natuurlijk elementen van de latere periode van Genesis naar voren (Slowburn, Moribund The Burgemeister) maar Gabriel en zijn band weten deze elementen een knap nieuwe begeestering, minder progrockzwaar aangezet, mee te geven.
Daarnaast is 1 vooral een album waarop Gabriel zijn muzikale tentakels uitslaat. De theaterpop van Excuse Me en de jazz van Waiting For The Big One zijn wel heel ver verwijderd van de sound van zijn vroegere band. En ook de georkestreerde disco op z’n Gabriels van Down The Dolce Vita is van een geheel andere muzikale orde. Daarnaast is Gabriel solo een man van songs zonder die lange instrumentale stukken die zijn vorige band en hun albums bevatten. De supervette productie van Bob Ezrin (die op dat moment vooral bekend was voor zijn werk met Lou Reed (Berlin), Alice Cooper (Billion Dollar Babies) en, opvallend genoeg, net voor Gabriel 1 het miljoenen verkopende Destroyer album van Kiss had gedaan) komt in Down The Dolce Vita en het wonderschone Here Comes The Flood wel heel dik uit de verf. (In alle eerlijkheid moeten we wel toegeven dat de productie wel heel erg 1977 is. Gabriel, zelf maar gedeeltelijk tevreden met de productie, nam Here Comes The Flood in de jaren 80 soberder en indrukwekkender opnieuw op).
Gabriel 1 is een indrukwekkende eersteling van een muzikant die zich vanaf dat moment muzikaal niets meer in de weg liet leggen en zichzelf steeds weer opnieuw muzikaal uitvond.
Over het vinyl: Gabriel 1 is, net als 2, 3 en 4 uitgebracht op dubbelvinyl in de zogenaamde Half-Speed Remastered geluid en zijn op 45 toeren af te draaien. Geperst op lekker zwaar 180-grams vinyl laten de albums de optimale geluidskwaliteit horen. Het vinyl werd geperst door de bekende Matt Colton bij Alchemy Mastering, gemasterd door Tony Cousins bij Metropolis en alles werd gecoördineerd door Gabriels belangrijke sound engineer Richard Chappell. Juist door deze expertise in te schakelen klinkt de eerste Gabriel nu beter dan ooit. De vinyl edities zijn uitgevoerd in lekker dikke hoezen met het originele artwork.