×

Recensie

Jazz

01 april 2020

Peter Evans

Being & Becoming

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: More is More

Being & Becoming Peter Evans Jazz 3.5 Peter Evans – Being & Becoming Written in Music https://writteninmusic.com

John Zorn, Peter Brötzmann, Evan Parker, Craig Taborn, Jim Black, Nate Wooley, Matana Roberts,… Het lijstje grensverleggers waar Peter Evans al mee samenwerkte, is niet gering. Ook op zijn nieuwste album weet de vermaarde trompettist zich weer goed te omringen. Geflankeerd door de toonzetters van morgen, maakte hij van Being & Becoming een knetterende plaat.

De opener Matrix start nog ingehouden met enkel Peter Evans en Savannah Harris. Haar zagen we onlangs nog aan het werk met Or Bareket in Jazzstation, maar op deze plaat komt ze pakken beter uit de verf. Ze ruggesteunt de grillige trompetlijnen van Evans, die het ene moment vooral klankkleur opzoekt en dan weer een Midden-Oosterse melodie opdist, met spaarzame maar rake slagen. De twee worden al snel vervoegd door Joel Ross, de sensatie op de vibrafoon die we onder meer kennen van zijn werk met Makaya McCraven, Kassa Overall en Marquis Hill. Maar ook in de avant garde slaat hij duidelijk zijn slag. Door de trompet te schaduwen of net uit te dagen. Minder soul, meer free, maar nog steeds met erg veel gevoel. Wat horen we deze man graag bezig! Intussen duikt in de achtergrond ook bassist Nick Jozwiak op, die met de strijkstok af en toe van zich laat horen.

Na deze eerste kennismaking geeft het kwartet extra gas in Wormhole. In deze frenetische kakofonie is het genieten van een energiek debat tussen Evans en Ross. Zelfs aan deze rotvaart (wie roept het daar uit in de achtergrond?) brengen ze hun verhaal met ongelooflijke precisie.

Nadat alles aan flarden is gespeeld, zet Harris de toon in Sphere met een militaire drumroffel. De rest van het kwartet weeft er vervolgens een pakkende klaagzang over. Al lijken ze alle drie in hun eigen hoek te treuren, toch is het leed duidelijk gedeeld. Een erg geslaagd nummer dat aantoont hoe de vier mekaar muzikaal perfect weten te vinden.

Zoveel blijkt ook uit Double Drone en Point of Return. We krijgen opnieuw een mooi geven en nemen van ideeën van muzikanten die mekaar naar hogere hoogtes duwen. Energie en experiment staan voorop, maar de muziek zal nooit te ver ontsporen. Zo kunnen we optimaal genieten van de muzikaliteit van Evans en de drie hemelbestormers.

 

 

   1. Matrix
  2. Wormhole
  3. Sphere
  4. Double Drone
  5. Point of Return