×

Recensie

Eigentijds

24 augustus 2016

Peter Broderick

Partners

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Partners Peter Broderick Eigentijds 4 Peter Broderick – Partners Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een opvallend fenomeen dat Peter Broderick een volledig ‘vrije’ muzikant is. Zich niet gebonden heeft aan een specifiek platenlabel maar puur op intuïtie werkt. Hij brengt zijn muziek dus net zo gemakkelijk via kleine platenlabels als Type Recordings en Kning Disk uit als bij grotere/bekendere platenlabels als Bella Union en Erased Tapes. Al speelt de vriendschap die hij met beide platenlabelbazen van laatst genoemde labels heeft daarin natuurlijk een voorname rol.

Voor Bella Union maakt hij meer alternative singer-songwriter albums, voor Erased Tapes juist albums die meer ingetogen, veelal instrumentaal, zijn. Al is de muziek die Broderick maakt natuurlijk niet zo gemakkelijk te omschrijven. Diversiteit, originaliteit, onbevangenheid en intuïtieve creativiteit voeren bij hem altijd de boventoon. Op een bijzonder intrigerende manier heeft de nog maar 29-jarige muzikant uit Carlton, Oregon daarmee een op zijn leeftijd al omvangrijk oeuvre opgebouwd. En naast al zijn eigen muziek werkte hij de afgelopen jaren ook nog optimaal samen met Efterklang, Nils Frahm, Loch Lomond, Album Leaf, Laura Gibson en het Nederlandse Machinefabriek van Rutger Zuydervelt.

Met Partners brengt Broderick weer een nieuw album via Erased Tapes uit. Een album waarop hij vooral piano speelt. Maar heel weinig is zijn stem te horen. Alleen in albumopener/titeltrack Partners in sprekende, gedicht voordragende, vorm en zingend op de erg fraaie albumafsluiter Sometimes. Zoals hij in de opening al voordraagt ‘To remain at the beginning / Until the end / Starting anew every single moment / With regard for all living souls / And finding life in mistakes / And peace within chaos’, zo klinken de fraaie pianomotieven op dit album. John Cage is daarin nooit ver weg. Brodericks versie van Cage’s In A Landscape, een super intrigerend tien minuten lang durend stuk uit 1948, dat Broderick zich stukje bij beetje (zoals het verhaal gaat per 5 seconden totdat hij het hele stuk uit zijn hoofd kenden) eigen maakte, is daarin zeker de leidraad.

Maar ook Under The Bridge, Carries (met geloopte vocalen) en Conspiraling zijn zeer opvallende stukken die gelijk intrigeren. Niet alleen het spel maar zeker ook de steeds verrassende opbouw in de composities boeien mateloos. Zijn versie van Sometimes, een song van Bridget Mae Power, een Ierse songwriter wiens zelf getitelde album door Broderick werd geproduceerd, is al net zo fraai. Een zelfs eindeloze albumafsluiter.

Partners is een opvallend en intrigerend album. Een album om steeds weer opnieuw te beluisteren en je over te verbazen. Verstild en uitdagend heeft Broderick het weer geflikt optimaal te verrassen. Het is binnen zijn oeuvre een al net zo vreemdsoortig album als het prachtige Float uit 2008, dat in 2013 een re-issue verkreeg onder de titel Float 2013.  1. Partners
  2. In A Landscape
  3. Carried
  4. Under The Bridge
  5. Conspiraling
  6. Up Niek Mountain
  7. Sometimes