×

Recensie

Electronic

11 juli 2013

Pet Shop Boys

Electric

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: x2

Electric Pet Shop Boys Electronic 4.5 Pet Shop Boys – Electric Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Pet Shop Boys voorlopig echt nog niet afgeschreven kunnen worden bewijst het ijzersterke nieuwe album Electric. Erg goed om Chris Lowe en Neil Tennant, in volle glorie terug te horen.

We begonnen er de laatste jaren, met soundtracks, speciaal voor ballet geschreven stukken en orkestrale werken en toch wel erg kalme albums als Elysium, al aan te wennen dat de mannen de fijne electrodisco uit de PSB beginjaren achter zich hadden gelaten. De band besloot afgelopen jaar hun zo vertrouwde platenlabel Parlophone te verlaten. Verkocht in een Universal/Warner deal waren de mannen bang te worden opgeslokt door het veel te grote aanbod en startten ze gewoonweg een eigen platenlabel. Ook omdat ze veel te trots op hun nieuwe werk waren. En zeer terecht zoals al snel blijkt: Gelijk met Electric albumopener Axis is duidelijk dat de mannen met de hulp van Stuart Price (van Madonna’s super aanstekelijke album Confessions On A Dancefloor) hun aloude kracht hebben herontdekt. Wat een heerlijk stuiterende Italo krijgen we hier weer voorgeschoteld. En wat sluiten het erg fijne Bolshy en het uitbundige Love Is A Bougeois Construct daar gelijk perfect op aan. De allersterkste PSB albumopening in jaren.

Maar ook songs als het fabuleuze Fluorescant, het meer dan geweldige en heerlijk heen en weer stuiterende Inside A Dream, de uitermate geslaagde, volledig naar PSB sound toegetrokken, Bruce Springsteen song The Last To Die, het diep pompende Shouting In The Evening, het superaanstekelijke Thursday (hoe meer vintage kun je Pet Shop Boys nog krijgen??) met een sterke gastrol van rapper Example en de ode aan de popmuziek Vocal, als prima albumafsluiter, zijn allen van uitstekende kwaliteit. Songs ook met een heerlijke drive en (deze keer) geen ballades ter opvulling.

Electric broeit met opwindende dan weer heerlijk mistige synthesizers, lekker zwaar pompende bassen en geweldig stuwende ritmes naar een ouderwets Pet Shop Boys hoogtepunt. Electric is vintage Pet Shop Boys helemaal in het nu geplaatst. Niet verwacht maar toch gekregen: Electric is de meesterlijke terugkeer van Pet Shop Boys.  1. Axis
  2. Bolshy
  3. Love Is A Bourgeois Construct
  4. Fluorescent
  5. Inside A Dream
  6. The Last To Die
  7. Shouting In The Evening
  8. Thursday
  9. Vocal