×

Recensie

Alternative

07 december 2021

Pess

You Can Make Hamburger Yourself

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Aagoo

You Can Make Hamburger Yourself Pess Alternative 3.5 Pess – You Can Make Hamburger Yourself Written in Music https://writteninmusic.com

Een band kan zichzelf eindeloos met een veelvoud aan achtergrondinformatie introduceren, maar wat is daar nou precies het nut van? Stiekem is het veel leuker om zonder vooroordelen op je eigen ontdekkingstocht te gaan. Het uit Tokyo afkomstige indiepop gezelschap Pess ziet hier ook niet de noodzaak van in, dus houden ze het eenvoudig bij de voornamen Mitsuomi en Haruka. Ze zijn in principe niet meer dan een minuscule Pixel in deze overbevolkte mierennest metropool.

Het tweetal leert elkaar op een internetplatform kennen waar ze hun liefde voor de kunstzinnige Shibuya-kei cultband Citrus delen. Er ontstaat een lange afstand correspondentie vriendschap waarbij men elkaar niet zozeer met briefverkeer prikkelt, maar waar de uitdaging in het samen muziek maken ligt. Zelfs voor het hele corona drama communiceerden ze al op deze wijze, en wekken de naïeve indruk dat ze erg weinig van het hele mondiale gebeuren mee krijgen. Het is bizar hoe wereldvreemd ze zich aan kleine studentikoze frustraties ergeren. De gele post-it notitieblaadjes zijn overduidelijk geen Japanse uitvinding. Het in de koelkast misgrijpen van voedingsmiddelen en het als een demente tiener heen en weer naar de winkel racen om de vergeten ingrediënten alsnog aan te schaffen, staat in de dolkomische videoclip van titelstuk You Can Make Hamburger Yourself centraal.

Dit is nu precies hoe de muziek van Pess te definiëren valt. You Can Make Hamburger Yourself is een heerlijke uptempo mix van thrashende cyberpunk, verknipte absurde humor en energieke eighties new wave. Chaotisch gejaagd, hier en daar wat bijvoegen en bijschaven om uiteindelijk tot een bevredigend resultaat te komen. Ze creëren een unieke sound, waarbij je de indruk krijgt dat ze met een Atari spelcomputer een hartmassageapparaat in elkaar geknutseld hebben die de beats en shoegazer noise amper in bedwang houdt. Een vriendelijke mechanische miniatuur Godzilla die met lompe dwarse stappen de muziekgeschiedenis plat walst.

Het poppy Dream Spin stapt in het kleurrijke wonderlandschap van drogerende acid en freakende Madchester dansgekte binnen. Haruka heeft een brutaal schattig kinderlijk stemgeluid. Primitief uitdagend stoeierig met een hoog cartoonachtig aaigehalte. De grote mensenmaatschappij is een gigantische onbetrouwbare speeltuin waarin haar kameraadje Mitsuomi zich op vintage weggooi prullaria en aanstekelijke exotische percussie uitleeft. De geïmproviseerde jazzy saxofoongeluiden in het ritmische Wind of June en het stukken benauwendere Throw It Away bewijzen dat hij op muzikaal vlak geen beginneling is, en dat zijn diversiteit zeker niet beperkt is. Zo lang het duo van Pess maar niet beseft dat het artiestenleven een daadwerkelijke baan is, heb ik er de volste vertrouwen in.  1. You Can Make Hamburger Yourself
  2. Dream Spin
  3. Roller Coaster
  4. Hieroglyph
  5. Wind of June
  6. Pixel
  7. Throw It Away