×

Recensie

Electronic

24 maart 2021

Perfume Genius

IMMEDIATELY Remixes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Matador

IMMEDIATELY Remixes Mike Hadreas Electronic 3.5 Perfume Genius – IMMEDIATELY Remixes Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een eer als de meer experimentele collega’s uit de elektro scene hun eigen invulling aan jouw plaat geven. Zeker als deze nog niet eens zo lang geleden verschenen is. Set My Heart on Fire Immediately is principieel helemaal compleet, maar schijnbaar inspireerde het een dertiental eigenzinnige dance georiënteerde acts voldoende om vervolgens allemaal een ander nummer onder handen te nemen. Er valt niks negatiefs op aan te merken, men is zorgvuldig met deze opdracht aan de slag gegaan. Natuurlijk zitten er een aantal uitschieters tussen die er sterk bovenuit steken, al blijkt het eindresultaat over de hele linie verbluffend sterk.

Zo kom je bij Whole Life tot de ontdekking dat de stem van Mike Hadreas alias Perfume Genius erg dicht tegen de zachte kant van Andy Bell van Erasure aanleunt. Jaakko Eino Kalevi voegt de nodige eighties synthpop klanken toe die zich kunnen meten met het baanbrekende werk van Vince Clarke. Het gaat op IMMEDIATELY Remixes dus vooral om het herplaatsen van de songs in een andere context, met verrassende solide uitvoeringen. Describe heeft zich gereformeerd tot een gevoelige en sensueel gezongen duistere trage clubtrack, waarmee A. G. Cook de zuigende grunge invloeden geheel geëlimineerd heeft en er niks meer van herkenning terug te vinden is.

De Initial Talk Remix van On The Floor, heeft dat lichtvoetige zonnige jaren tachtig gevoel, en zou probleemloos als single de komende zomer overleven. Boy Harsher houdt het dicht bij zichzelf met de kille synthpop van Your Body Changes Everything die klakkeloos aansluit bij die geweldige duistere grimmige elektropop die op Carefull dominant aanwezig is. Jenny Hval blijft met haar real life voordracht van Leave vlak in de buurt bij die horror techno waarmee ze naam maakte. Het mysterieuze beangstigende Moonbend ontwikkelt zich in de handen van Nidia tot een bezwerende voodoo tribal dance. Katie Dey laat het gejaagde Borrowed Light weg dirigeren op soepele ambient house waarbij de industrial echo’s paraat staan om hardhandig in te grijpen.

Nothing At All mist juist weer die zuigende zware omlijsting die oorspronkelijk wel aanwezig was. Westerman voegt hier een spannend verhalend geheel aan toe, waardoor het ontaard in een hedendaags hoorspel met krachtige klassieke elementen. Actress laat het licht croonende One More Try verdwalen in een vergeten jazzy zwart-witte film noir soundtrack omlijsting, die de vervreemding van de jaren negentig oproept. Some Dream heeft minder destructieve nachtmerrie uithalen, het lugubere onderhuidse gevoel zit meer in die fluisterende voordracht van Koreless, die als een geheimzinnige vreemdeling inbreekt in het origineel.

Just a Touch wordt door Danny L Harle getransformeerd tot een betere door oldschool The Prodigy beïnvloedde track. De eighties Womack and Womack soul welke Jim-E Stack toevoegt aan Without You vind zijn voltooiing door de nodige nineties elektrofunk. Planningtorock borduurt daar speels op voort in het veiligere met breakbeats vol geprakte Jason. Ondanks dat de noodzaak van dit unieke remix album ontbreekt is het wel een aangename belevenis om door de ogen van deze omvangrijke danceproducers mee te kijken. 1. Whole Life [Jaakko Eino Kalevi Remix]
 2. Describe [A. G. Cook Remix]
 3. Without You [Jim-E Stack Remix]
 4. Jason [Planningtorock ‘Jason There’s No Rush’ Remix]
 5. Leave [Jenny Hval Remix]
 6. On the Floor [Initial Talk Remix]
 7. Your Body Changes Everything [Boy Harsher Remix]
 8. Moonbend [Nídia Remix]
 9. Just a Touch [Danny L Harle Remix]
 10. Nothing at All [Westerman Rework]
 11. One More Try [Actress Remix]
 12. Some Dream [Koreless Remix]
 13. Borrowed Light [Katie Dey Remix]