×

Recensie

Eigentijds

13 januari 2018

Penguin Café – Union

Union cafe

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Erased Tapes

Union cafe Penguin Cafe Orchestra Eigentijds 4.5 Penguin Café – Union Café Written in Music https://writteninmusic.com

Platenlabel Erased Tapes geeft Union Café van Penguin Café Orchestra opnieuw uit op CD en vinyl. Een fantastische zaak, want wat deze Britse band voor elkaar krijgt is van een hoogst bijzondere orde en verdient dan ook alle aandacht.

2017 was het jaar waarin Penguin Café Orchestra opnieuw van zich liet horen. Zo was er de release van het uitstékende The Imperfect Sea en een nieuwe ep met de Japanse Cornelius waarop het collectief liet horen dat er nog steeds leven in deze van oorsprong Britse band zit. De heruitgave van Union Café vond niet toevallig plaats in december 2017. In eerste instantie was de heruitgave bedoeld als een eerbetoon aan Penguin Café Orchestra oprichter Simon Jeffes die twintig jaar terug het leven liet, maar ook als een rechtzetting zodat iedereen opnieuw kan kennis maken met dit half vergeten meesterwerkje.

Simons’ zoon Arthur nam de handschoen terug op om dit prachtproject niet verloren te laten gaan en zorgde voor een langverwachte kentering. Penguin Café Orchestra werd Penguin Café bijvoorbeeld. Het collectief plooit dan wel terug op de vertrouwde sound waarmee ze grote bekendheid verwierf, maar weet daar gelukkig wel vernieuwende en spannende dingen mee aan te vangen, zoals bijvoorbeeld de samenwerking met de Japanse Cornelius goed illustreert.

Al snel valt op dat de muziek van Penguin Café maar blijft verbazen en verwonderen, niet in het minst door het samengaan met uniek artwork (courtesy of Emily Young, waar Arthur Jeffes zijn zegen aan gaf). Op dit album is te horen hoe deze Britse band wars van tijd zijn eigen hoogst distinctieve sound voluit perfectioneerde en voluit ging voor ongehoorde schoonheid. Hoewel de songs allemaal instrumentaal zijn (wat ze, zoals onder meer Cage Dead bewijst, behoorlijk geschikt maakt als soundtracks), valt vooral de heel eigen, uiterst toegankelijke en uiterst herkenbare Penguin Café signatuur op.

Zo is er de kwieke opener Scherzo And Trio die je onder meer met fris en melodieus boogiewoogie pianospel en fijne blazerspartijen meteen op de knappe geluidswereld van de groep betrekt en je als luisteraar een heerlijk feelgoodgevoel aanbiedt. Om vervolgens intimiteit op te zoeken via de zich moe voortslepende intro van Lifeboat (Lovers Rock), die plots onverwacht overgaat in levendig en gracieus muziekspel met piano, violen en celli. Meteen is daarmee ook duidelijk dat Penguin Café gebruik maakt van eerder klassieke inspiraties, wat onder meer op te merken is aan de opvallende bezetting en dito instrumentatie, maar die vaak naar voren schuift via bijzonder goed in het oor liggende avant-gardistische popstructuren.

Het Penguin Café collectief biedt maar liefst zestien instrumentals aan die het moeten hebben van stemmige intimiteit en sfeerzetting. “Mood pieces” als het ware, muziek die past bij de meest uiteenlopende stemmingen. Neem het folky Organum waar je instinctief zo een natuur- en bosrijke omgeving bij bedenkt of al die andere kleurrijke (Silver Star Of Bologna) en speelse passages (Pythagoras On The Line) die telkens weer ontroeren (het drama van Lie Back And Think Of England) en tezelfdertijd het leven in al zijn dimensies vieren.

Penguin Café Orchestra bevestigt met de heruitgave van Union Café dat het muziek brengt die een duidelijke gelaagdheid en weerbarstigheid in zich heeft, waardoor je ze helaas zelden op de radio hoort. Wél hoor je hier een veelkoppige bende aan het werk die prachtig georkestreerde, weelderig verrijkte muziek maakt die bij uitstek gemaakt is voor uitvoering in concertzalen én om een drager als vinyl sméékt. Kortom: een album waar je eigenlijk enkel maar ontzettend veel van kan houden en bovendien eentje die met recht en reden het predikaat ‘tijdloos’ dubbel en dik verdient.

Het is dan ook heel erg uitkijken naar een concert bij ons. In tussentijd genieten we volop van het recente Imperfect Sea en de heruitgave van dit wonderlijke Union Café. 1. Scherzo And Trio
 2. Lifeboat (Lovers Rock)
 3. Nothing Really Blue
 4. Cage Dead
 5. Vega
 6. Yodel 3
 7. Organum
 8. Another One From Porlock
 9. Thorn Tree Wind
 10. Silver Star Of Bologna
 11. Discover America
 12. Pythagoras On The Line
 13. Kora Kora
 14. Lie Back And Think Of England
 15. Red Shorts
 16. Passing Through