×

Recensie

Alternative

26 juni 2014

Penguin Cafe

The Red Book

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht in eigen beheer

The Red Book Penguin Cafe Alternative 4 Penguin Cafe – The Red Book Written in Music https://writteninmusic.com

De wederopstanding van het fameuze Britse avantgarde collectief Penguin Cafe Orchestra als Penguin Cafe is een bijzondere. The Red Book, het eerste album sinds de heroprichting laat een verrassend nieuw en fris geluid horen.

Toen Simon Jeffes, die de band in 1972 oprichtte en de onbetwist muzikaal leider van Penguin Cafe Orchestra was, in 1997 overleed, leek de band definitief verleden tijd. Onverwacht pakte zoon Arthur zo’n tien jaar later de bandnaam gedeeltelijk over. Hij liet alleen Orchestra weg hoewel hij net als zijn vader over een groot gezelschap beschikt. The Red Book is het album dat nu als eerste sinds de heroprichting is uitgebracht en ligt in het verlengde van de vele optredens die de band ondertussen in hun thuisland weer gegeven heeft.

Met de legende van PCO en meesterwerken als het geweldige gelijknamige tweede album (1981) en Broadcasting From Home (1984) als referentiekader, is het niet lastig de nieuwe sound van de band te bepalen. Arthur Jeffes heeft net als zijn vader een gezelschap muzikanten die een breed arsenaal aan instrumenten bespelen/beheersen en de muziek die ze spelen loopt uiteen van folk, world, minimal en kamermuziek. Geen muzikale barrière die daarin niet geslecht wordt binnen het idioom van het collectief.

Meest opvallende toevoeging aan het Penguingeluid is de minimal, die een soms bijna Philip Glass-achtige sfeer oproept. Albumopener Aurora, met fraaie repeterend pianomotief, is daar een goed voorbeeld van. Maar het zijn juist ook composities als 1420 met zijn ukelele, harmonium en cuatro en een track als Bluejay, die een aan de muziek van Madagaskar verwante sfeer oproept, de Latijns tegelijk Keltische sfeer van een track als Odeon of het geweldige Black Hibiscus waarin een sfeer wordt opgeroepen die de oude Penguinleider als ‘Mexican flavour of a Chopin Nocturne’ noemde.

Zoon Arthur heeft met een illustere nieuw groep muzikanten een fraaie nieuwe band gestart die met de legende van Penguin Cafe Orchestra kan wedijveren. The Red Book is een fraaie hernieuwde kennismaking. 1. Aurora
 2. Solaris
 3. Black Hibiscus
 4. Bluejay
 5. Radio Bemba
 6. Catania
 7. 1420
 8. And Yet...
 9. Moonbo
 10. Odeon
 11. (The Roaring of A) Silent Sun