×

Recensie

Rock

05 juli 2009

Pearl Jam – Ten (redux en

Ten (redux)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Epic

Ten (redux) Pearl Jam Rock 4.5 Pearl Jam – Ten (redux en boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een excellente boxset uitvoering van hun debuutalbum Ten staat Pearl Jam momenteel weer volop in de belangstelling. Over de jaren gaf de band vaak aan niet echt tevreden te zijn geweest over hoe hun debuut klonk. Vaste producer van hun latere albums, Brendan O’Brien, werd bereid gevonden de oude opnamen nieuw leven in te blazen.

Gitarist Stone Gossard en Jeff Ament waren al lokale Seattle helden toen ze in 1990 Pearl Jam begonnen. Green River was de eerste band waarmee ze vanaf midden jaren tachtig indruk maakten. Met het intense Mother Love Bone leek een grote doorbraak een kwestie van tijd. Maar vlak nadat ze hun debuutalbum uitbrachten overleed hun zanger Andrew Wood aan een heroïne overdosis. Gossard en Ament bleven verbijsterd achter. Pas na maanden pakten ze hun instrumenten weer op en gingen met bevriende gitarist Mike McCready spelen. Via de door hun benaderde drummer Jack Irons, die eerder in de Red Hot Chili Peppers had gespeeld, kwamen ze in contact met de in San Diego woonachtige zanger Eddie Vedder. Vedder zong de door hun opgestuurde tapes vol met zijn teksten en de drie Seattle mannen waren gelijk dol enthousiast. Met het verhuizen van Vedder naar Seattle werd vervolgens Pearl Jam een feit.

Ten

Terwijl de grunge zich vanuit Seattle met bands als Soundgarden, Alice In Chains en Nirvana als een olievlek wereldwijd begon te verspreiden was daar ineens Ten, het debuutalbum van Pearl Jam. De combinatie van jaren zestig en zeventig rock en de jaren tachtig punkrock gecombineerd met de gedreven vocalen van Vedder bleek al snel een volledig eigen geluid binnen de grungescene te bezitten. De teksten van Vedder verhalend over eenzaamheid, suïcide, depressiviteit en moord bleken intens en vol emotie. Uitgebracht in augustus 1991 duurde het tot de lente van 1992 voordat het album, mede door het succes van de single Alive, een groot publiek veroverde. Terwijl de band de wereld met indrukwekkende live optredens veroverde werd het album een ware millionseller. Singles als Once en Even Flow werkten mee aan dat succes.

Ten Redux

In interviews die de band in de afgelopen jaren gaf werd steeds aangemerkt dat ze niet tevreden waren met de mix van het debuutalbum. Teveel tijd in de studio, onervarenheid en een producer die niet genoeg druk op de eigenwijze bandleden kon uitoefenen waren daarvan de oorzaak. Daarnaast hadden gitaristen Gossard en McCready moeite om het juiste gitaargeluid te vinden en creëerden ze met effecten en laag over laag opnamen een dikke, haast ondoordringbare, gitaarmuur. Het afgelopen jaar werd uiteindelijk  Brendan O’Brien, die reeds jarenlang albums van de band produceert, bereid gevonden een andere, meer pure mix van het album te maken. Het verschil in geluid op Ten Redux doet veel meer recht aan het geluid zoals we Pearl Jam de jaren na het debuut hebben leren kennen. Met een zeer open gitaargeluid en zang die prominenter in de mix ligt klinkt het album helderder en dynamischer. Nu het geluid meer in balans is komen de songs nog beter uit de verf. Ten is nu pas echt het meesterwerk dat het in potentie al was.

Ten boxset

Disc1 is een remaster van het originele album. Disc2 bevat nieuwe mixen van het album door Brendan O’Brien en bonus tracks. DVD MTV Unplugged 1992 (niet eerder uitgebracht). Vinyl album: Orginele album (remaster). Vinyl album: Originele album in nieuwe mix door Brendan O’Brien. Dubbele vinyl versie: Het Drop In The Park concert uit 1992 gemixt door Brendan O’Brien. Originele demo op cassette. Notitieboekje van Eddie Vedder. Unieke memorabilia als stickers en perspas. Voor deze boxset, check Sounds Delft.

Tracklisting Ten Redux:

Disc1

 1. Once (3:51)
 2. Even flow (4:54)
 3. Alive (5:41)
 4. Why go (3:20)
 5. Black (5:42)
 6. Jeremy (5:18)
 7. Oceans (2:42)
 8. Porch (3:31)
 9. Garden (4:59)
 10. Deep (4:18)
 11. Release (4:50)

Disc2

 1. Once (3:51)
 2. Even flow (4:53)
 3. Alive (5:40)
 4. Why go (3:18)
 5. Black (5:38)
 6. Jeremy (5:16)
 7. Oceans (2:42)
 8. Porch (3:30)
 9. Garden (4:58)
 10. Deep (4:17)
 11. Release (4:50)
 12. Brother (Outtake From Original Ten Sessions) (4:00)
 13. Just A Girl (From Mookey Blaylock Sessions) (5:02)
 14. Breath (From Mookey Blaylock Sessions) (5:58)
 15. State Of Love And Trust (London Bridge Sessions) (4:48)
 16. 2000 Mile Blues (Outtake) (3:58)
 17. Evil Little Goat (London Bridge Sessions) (1:29)


 1. Once (Brendan O'Brien Mix)
 2. Even Flow (Brendan O'Brien Mix)
 3. Alive (Brendan O'Brien Mix)
 4. Why Go (Brendan O'Brien Mix)
 5. Black (Brendan O'Brien Mix)
 6. Jeremy (Brendan O'Brien Mix)
 7. Oceans (Brendan O'Brien Mix)
 8. Porch (Brendan O'Brien Mix)
 9. Garden (Brendan O'Brien Mix)
 10. Deep (Brendan O'Brien Mix)
 11. Release (Brendan O'Brien Mix)
 12. Brother (With vocals)
 13. Just a Girl
 14. Breath and a Scream (Demo)
 15. State of Love and Trust
 16. 2,000 Mile Blues
 17. Evil Little Goat (Rehearsal studio outtake)