×

Recensie

Alternative

01 december 2020

Crooked Pavement

Pavement

Terror Twilight (vinyl reissue)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Matador

Terror Twilight (vinyl reissue) Pavement Alternative 4 Pavement – Terror Twilight (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 1999 en we bevinden ons aan de vooravond van een nieuwe eeuw. Twee jaar na het verschijnen van Brighten the Corners, en ook twee jaar nadat Radiohead wereldgeschiedenis schrijft door de meer dan verdienstelijke OK Computer mijlpaal uit te brengen. Nigel Godrich groeit door dat onovertroffen hoogtepunt uit tot een veelgevraagd producent, waarmee hij ook in het vizier van Stephen Malkmus en zijn mannen komt. Een buitenstaander dus, die voor een avontuurlijke experimentele injectie moet zorgen, bij een band die langzaam elke zucht tot vernieuwingsdrang aan het verliezen is.

Nigel Godrich gooit de denkbeeldige trukendoos open, zoekende naar de juiste formule waarbij hij alle bereikbare middelen benut. Als geen ander kan Nigel Godrich de gefileerde songstructuur zo uit elkaar trekken en herdefiniëren, waardoor elk riedeltje en melodietje een belangrijke nieuwe functie in het geheel meekrijgt. Hij maakt van You Are a Light een zeer sterke Radiohead getinte song, waarbij Pavement de rol van zijn eigen begeleidingsband vervult. Zelfs de van Radiohead geleende gitarist Jonny Greenwood speelt een verbazend sterk mondharmonica bluesrock deuntje op het overtuigende Platform Blues mee. Een risicovolle onderneming waarbij soms net wat teveel op het OK Computer succes geteerd wordt.

Het dromerige Spit On A Stranger bezit ook die kenmerkende Nigel Godrich handtekening. Een op knappen staande scheurende spanningsboog welke de liefdevolle romantische omlijsting voor het tegenstrijdige decor van de venijnige teksten van Stephen Malkmus vormt. Er zit zoveel gemeende emotionele diepgang in de verbitterende woorden van de zanger die zich wezenlijk aan alle bemoeienis van buitenaf ergert. Het wantrouwen heeft zijn vernietigende effect op Pavement achtergelaten, en onderstreept daarmee nogmaals hun definitieve zwanenzang.

Dat Terror Twilight tevens veel raakvlakken met de grunge beweging heeft komt mede door de uitzichtloze situatie waarin de band zich op dit moment bevindt. Het loeizware Cream of Gold heeft die deprimerende ondertoon welke nogmaals door de wanhopige agressieve manier waarop Stephen Malkmus zijn destructieve gitaarspel laat exploderen versterkt wordt. Een groot contrast met het zachtzinnige Major Leagues waarbij hij bewust twijfelt of de positie van veelbelovende sterspeler binnen het kapitalistische rockplatform wel bij een band als Pavement past.

Een vervloeking die letterlijk in het ijzige uitzichtloze The Hexx zijn verbale weerwoord krijgt. De stagnatie van een vastlopende situatie die de draaikolkende positie benadrukt waarin Pavement zich begeeft. Terror Twilight is door percussionist Bob Nastanovich naar het rampspoedend moment vernoemd dat de zon ondergaat en de verkeerschaos op gang komt, met vele ongelukken en andere ongemakken tot gevolg. Forensen haasten zich naar huis met onheil in het vooruitzicht. Het daglicht verbleekt en verdwijnt in de schaduw van de avond en laat een spoor aan vernielingen achter.

Ook in het geluid van Pavement dringt de duisternis binnen, de humorvolle gekte is in verbitterende ironische zelfspot weggezakt waarbij het vooral Stephen Malkmus is die zijn onvrede niet langer in puberale onderbroekenlol verpakt. Het muzikantenbestaan is diepe ernst waarbij de Billy glamrock verwijzingen en het gestoorde bluesy Speak, See, Remember je glimlachend naar vintage Pavement laten hunkeren. De band is volwassen en stelt zichzelf de vraag welke vervolgwegen wandelbaar zijn. Een cruciaal punt, welke uiteindelijk tot de stopzetting van de band leidt.

Kant A:

 1. Spit on a Stranger
 2. Folk Jam
 3. You Are a Light
 4. Cream of Gold
 5. Major Leagues
 6. Platform Blues

Kant B:

 1. Ann Don't Cry
 2. Billie
 3. Speak, See, Remember
 4. The Hexx
 5. Carrot Rope

Meer uit deze special

 1. Pavement – Slanted And Enchanted (vinyl reissue)
 2. Pavement – Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue)
 3. Pavement – Wowee Zowee (vinyl reissue)
 4. Pavement – Brighten the Corners (vinyl reissue)
 5. Pavement – Terror Twilight (vinyl reissue)