×

Recensie

Alternative

03 november 2020

Crooked Pavement

Pavement

Slanted And Enchanted (vinyl reissue)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Matador

Pavement - Slanted And Enchanted
Slanted And Enchanted (vinyl reissue) Pavement Alternative 5 Pavement – Slanted And Enchanted (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Als in de lente van 1992 het eerste album Slanted And Enchanted verschijnt, heeft Pavement mede dankzij geestverwante muzikanten en muziekjournalisten al aardig naam gemaakt onder liefhebbers van alternatieve, eigenzinnige pop/rock. De drijvende krachten achter Pavement, Scott Kannberg en Stephen Malkmus, hadden al in 1989 hun liefde voor dwarse Engelse bands als Swell Maps en The Fall en landgenoten Sonic Youth, The Replacements en R.E.M. veelbelovend muzikaal vormgegeven met de ep Slay Tracks.

De single Summer Babe, die in 1991 op Drag City uitkomt, is de veelbelovende voorbode van wellicht een heel album van Pavement. Die verwachting wordt in de lente van 1992 ingelost, als Slanted And Enchanted verschijnt bij Matador (VS) en Big Cat (Europa). De band serveert op de langspeler veertien lekkere, prikkelende, schurende en pakkende tracks. Een ontwapenende, nonchalante mix van indiepop en noise, indierock en gekte.

De single Summer Babe blijkt exemplarisch: een gangbare titel, maar bizarre, amusante teksten: ‘She waits there in the levee wash, mixing cocktails with a plastic-tipped cigar’. De mix van heerlijke gortdroge drums, scherpe gitaren en nonchalante praatzang komt vaker terug, zoals op In The Mouth A Desert en Jackals, False Grails: The Lonesome Era, een heerlijk slepende track met een opvallend conventionele tekst: ‘I’ve got one holy life to live / I’ve got one holy life to give’.

Pavement is niet bang om foutjes te laten staan, een lachje in een nummer te behouden of (bijna) vals uit de hoek te komen. Aan de andere kant heeft de band absoluut oog voor pakkende poppy songs of passages: de uptempo single Trigger Cut is een fijne combinatie van ruwe indiepop met halverwege een beetje gekte achter de microfoon en wederom vrije teksten: ‘Lies and betrayals / Fruit-covered nails / Eeeee-lectricity and lust’. Perfume-V is vergelijkbaar en heeft aan ruim twee minuten genoeg om te overtuigen. Elders stuitert het pakkende Two States er simpel maar onweerstaanbaar op los.

Er is ruimte voor gekte, geschreeuw en lawaai zoals op No Life Singed Her, een track die erupties lekker afwisselt met een lekker doorpompende ritmetandem. Fame Throwa is nog dwarser: start-stop, dan weer uitwaaierend en raggend. In het uitgelaten Conduit For Sale zet Malkmus een spraakwaterval tegenover noise-uitbarstingen. De track mondt uit in chaos. Toch kun je die gekte bij Pavement functioneel noemen; het geeft de songs een ruwe bite, zonder dat de boel verzandt in stuurloosheid of vrijblijvendheid. Alleen het gefreakte Chesley’s Little Wrists heeft lak aan songstructuren.

Een enkele maal blijft de band zelfs ingetogen, zoals op het vlakke maar mooie Zurich Is Stained, een song vol mooie gitaarlijntjes. Ook Here is ronduit kalm, melancholiek zelfs. Een fraai rustpunt en een juweeltje binnen het oeuvre van Pavement. Het maakt van Slanted And Enchanted een nog completere plaat, zonder dat de ijzersterke samenhang wordt ondergraven.

Opvallend: Slanted And Enchanted is niet met de hele band opgenomen. Malkmus en Kannberg hebben het album samen met drummer Gary Young (die een jaar later uit de band zal worden gezet) in elkaar gezet door de partijen van zichzelf en die van Bob Nastanovich (drums) en Mark Ibold (bas) tot een geheel te smeden. Het resultaat is een van de beste platen van de jaren negentig. Een vrolijkstemmende, poppy heksenketel die ver af staat van de muziek van tijdgenoten als Alice in Chains en Stone Temple Pilots, die eveneens doorbreken in 1992, zij het op veel grotere schaal. Toch gaat Slanted And Enchanted meer dan 200.000 keer over de toonbank; een onverwacht groot succes. Het album zal tevens enorm invloedrijk blijken te zijn; veel muzikanten die in de jaren negentig met een rafelig, noisy, nonchalant maar catchy geluid komen zijn schatplichtig aan Pavement.

Kant A:

 1. Summer Babe
 2. Trigger Cut/Wounded-Kite At :17
 3. No Life Singed Her
 4. In The Mouth A Desert
 5. Conduit For Sale!
 6. Zürich Is Stained
 7. Chesley's Little Wrists

Kant B:

 1. Loretta's Scars
 2. Here
 3. Two States
 4. Perfume-V
 5. Fame Throwa
 6. Jackals, False Grails: The Lonesome Era
 7. Our Singer

Meer uit deze special

 1. Pavement – Slanted And Enchanted (vinyl reissue)
 2. Pavement – Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue)
 3. Pavement – Wowee Zowee (vinyl reissue)
 4. Pavement – Brighten the Corners (vinyl reissue)
 5. Pavement – Terror Twilight (vinyl reissue)