×

Recensie

Alternative

10 november 2020

Crooked Pavement

Pavement

Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Matador

Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue) Pavement Alternative 5 Pavement – Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 1993. Drummer Gary Young heeft Pavement op aandrang van de overige bandleden, maar met instemming, verlaten. Steve West volgt hem op, zodat de band nog steeds met twee drummers opereert. In de zomer van dat jaar neemt Pavement in New York en Stockton het tweede album op. De klus is in twee maanden geklaard en dat is gezien de aard van de band eigenlijk niet zo verwonderlijk.

In februari 1994 komt Crooked Rain Crooked Rain uit en ook deze plaat staat vol lekkers. De band gaat wederom van start met een heerlijke instapper om direct de juiste toon te zetten: Silence Kid (op de hoes staat door een fout in het drukproces Silence Kit) is een vrolijkstemmende song waarbij Stephen Malkmus af en toe vocaal flink de hoogte in moet. Het nummer laat horen dat Pavement niet veel is veranderd, en dat mag een compliment heten. Ook Elevate Me Later is lekker nonchalante, pakkende en vrolijkstemmende prikkeldraadpop met weer typische teksten: ‘Range rovin’ with the cinema stars / And I wouldn’t want to shake their hands / ‘Cause they’re in such a high protein land / Because there’s 40 different shades of black’. Met Stop Breathin last de band al vroeg een rustmoment in: nog steeds origineel en fris, maar met een wat serieuzere toon. De instrumentale uitloop, fijn vlak en hypnotiserend snarenwerk, geeft het nummer een mooie wending.

Crooked Rain Crooked Rain krijgt in 1994 extra aantrekkingskracht door drie (in alternatieve kringen) succesvolle singles: Cut Your Hair is eigenwijs en catchy, met een onweerstaanbaar koortje. Gold Soundz is misschien nog wel ‘hitgevoeliger’. Met deze singles laat Pavement horen best radiovriendelijke songs te kunnen schrijven, zonder afstand te nemen van hun dwarsheid en rafelranden. De stijl van het verrassende Range Life neigt meer naar roots, country. In het ontspannen, zwierige nummer kruipt Malkmus in de huid van een (oudere) muzikant die zich verwondert over de (muziek)wereld om hem heen. Met name Smashing Pumpkins en Stone Temple Pilots moeten het ‘ontgelden’. Billy Corgan van eerstgenoemde ziet er de lol niet van in en wil niet samen met Pavement op Lollapalooza 1994 spelen. Een nogal overspannen reactie, maar het leidt er wel toe dat Stephen Malkmus en consorten van de line-up gehaald worden. Het jaar erop mag de band overigens wel aantreden op het festival.

Met tracks als het uptempo Unfair – inclusief schreeuwend refrein – en de jazzy indielounge van 5-4=Unity verbreedt Pavement het palet. Voeg daarbij het dromerige Newark Wilder en het even imposante als rammelende Fillmore Jive en Crooked Rain Crooked Rain kan zich meten met zijn ijzersterke voorganger. Daar kunnen die enkele iets mindere goden op het album weinig tot niets aan veranderen.

Het artwork van Crooked Rain Crooked Rain bestaat, net als bij eerdere releases, uit lekker rommelig knip- en plakwerk, met handgeschreven woorden en zinnen erover uitgestrooid. De invloed van The Fall is ook hier weer duidelijk zichtbaar. Dat geldt eveneens voor de muziek, al is het gitaargeluid van Pavement ook regelmatig afgeleid van Sonic Youth. Wat dat betreft is er dus niet zo gek veel veranderd. Toch klinkt de band minder ruw en prikkelend dan op het voorgaande album Slanted And Enchanted. De plaat verkoopt hierdoor, maar vooral ook door de singles, beduidend beter dan zijn voorganger. En die deed het al heel aardig. Het maakt Pavement midden jaren negentig even een alom geliefde alternatieve band, al blijft de groep vergeleken met bijvoorbeeld Smashing Pumpkins eigenlijk nog vrij onbekend.

Kant A:

 1. Silence Kid
 2. Elevate Me Later
 3. Stop Breathin
 4. Cut Your Hair
 5. Newark Wilder
 6. Unfair

Kant B:

 1. Gold Soundz
 2. 5-4=Unity
 3. Range Life
 4. Heaven Is A Truck
 5. Hit The Plane Down
 6. Fillmore Jive

Meer uit deze special

 1. Pavement – Slanted And Enchanted (vinyl reissue)
 2. Pavement – Crooked Rain, Crooked Rain (vinyl reissue)
 3. Pavement – Wowee Zowee (vinyl reissue)
 4. Pavement – Brighten the Corners (vinyl reissue)
 5. Pavement – Terror Twilight (vinyl reissue)