×

Paul Weller

True Meanings

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Parlophone

True Meanings Paul Weller Alternative 4 Paul Weller – True Meanings Written in Music https://writteninmusic.com

True Meanings markeert de zestigste verjaardag van Paul Weller. Het is een bijzondere plaat want geheel akoestisch. Denk vooral niet dat Weller het vanaf nu rustig aan gaat doen want zijn volgende album zal niet lang op zich laten wachten en hier zal de akoestische gitaar weer plaats moeten maken voor een ander geluid.

Natuurlijk heeft Paul Weller al langer de nodige akoestisch prachtsongs op zijn naam staan, wat dat betreft is True Meanings echt niet zo’n grote openbaring. Denk aan English Rose (1978), That’s Entertainment (1980) en Wild Wood (1993), om het even bij de bekendere tracks te houden. Wat wel bijzonder is, is dat we hier 14 akoestische nummers op rij horen, slechts enkele malen door drums begeleid. De extra klankrijkdom komt echter van weldadige strijkers die dit album een bijzondere glans geven. Zodoende weet Weller een memorabele, klassieke singer-songwriterplaat af te leveren die een prominente plek mag opeisen in zijn imposante discografie.

Een aantal songs waren al vrijgegeven, zoals The Soul Searchers, elegant met een subtiele drive, op smaak gebracht met orgel en gastvocalen en Aspects, loepzuiver en integer – bijna sentimenteel maar vooral erg mooi. Het zijn bepaald niet de enige hoogtepunten: Glide is voorbij voordat je het weet maar laat klassieke strijkers en een rijke akoestische gitaarsound horen. Weller klinkt anders dan anders en het geeft True Meanings hier al snel een frisse injectie. Op het langzaam groeiende Mayfly, meer rootsy, gooit hij het weer subtiel over een andere boeg.

Old Castles, groovy met wat seventies echo’s, klinkt zowaar wat vertrouwder. Deze track had op eerder solowerk of wellicht op een Style Councilplaat kunnen staan. Het over verlangen en lust handelende Come Along, met een lekkere contrabas, blijft ook nog wat dichter bij de Weller uit het verleden maar verder is het materiaal op True Meanings verrassend te noemen. Books zit vol fraais: harmonium (Noel Gallagher), sitar, viool en tweede stem (Lucy Rose) terwijl het georkestreerde May Love Travel With You ronduit zoet is, mede dankzij harp en piano. Ja, Weller heeft bewust een plaat gemaakt om zittend naar te luisteren.

Pas op het einde, in het breekbare White Horses, zo te horen vanuit vaderperspectief geschreven, komt er weer een drumstel voorbij. Het is zeldzaam op True Meanings, een plaat waarop Weller openhartig (en wellicht beter dan ooit) zingt over generaties, (familie)relaties en verlies. In zijn zucht naar vernieuwing liet hij zelfs een aantal teksten door Erland Cooper (waaronder de song Bowie) en Conor O’Brien (bekend van Villagers) schrijven.

Veertien akoestische songs is niet niks, maar in de handen van Paul Weller en de vele gastmuzikanten zijn ze vrijwel allemaal raak. Ze leveren bovendien weer een interessante uitdaging op voor concerten. Dat Weller dan zeker overeind blijft bewees de akoestische liveplaat Days Of Speed uit 2001 natuurlijk al.

We hoeven niet lang te wachten om songs van True Meanings live te horen want Paul Weller is binnenkort te zien en horen in Utrecht (4 oktober), Leuven (5 oktober) en Rotterdam (6 oktober).

https://www.youtube.com/watch?v=UQD3LJhwDt0


 1. The Soul Searchers
 2. Glide
 3. Mayfly
 4. Gravity
 5. Old Castles
 6. What Would He Say?
 7. Aspects
 8. Bowie
 9. Wishing Well
 10. Come Along
 11. Books
 12. Movin On
 13. May Love Travel With You
 14. White Horses